Санкції на часі. 10.08.2023

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 10.08.2023.

1. Міжнародні резерви рф з 28 липня до 4 серпня скоротилися на $7,4 млрд.

2. У росії попит на готівку у липні 2023 року призвів до відтоку з російських банків 0,4 трлн руб.

3. У росії в червні 2023 року частка позик у мікрофінансових організаціях із простроченням понад 90 днів досягла 46,4% від загальної кількості виданих позик.

– У квітні 2023 року частка прострочених мікропозик становила 39,2%. У травні показник був на рівні 43,05%.
– Таким чином, у травні-червні відбувся найпомітніший приріст частки прострочення на балансах мікрофінансових організацій з початку 2020 року.

4. США запроваджують візові обмеження щодо 101 посадовця режиму лукашенко та пов’язаних із ними осіб — Держдепартамент.

– До списку також внесли одне повітряне судно, національну білоруську авіакомпанію “Белавіа”, департамент фінансових розслідувань Комітету державного контролю Білорусі, Мінський завод цивільної авіації.

5. Влада Іспанії наклала арешт на майно, яке нібито пов’язане з російськими підприємцями, які потрапили під європейські санкції.

– В країні заарештували 10 літаків, 5 яхт, 357 об’єктів житлової нерухомості та 22 автомобілі бізнесменів із росії.
– Загальна вартість затриманих яхт перевищує 900 мільйонів євро (95 мільярдів рублів).
– Серед іншого в Іспанії заморозили 65 фондів, у тому числі рахунки та акції, які нібито мають відношення до громадян росії.
– Всі ці активи заморожені в очікуванні адміністративного рішення компетентних органів у кожному конкретному випадку.

6. Польща, Литва та Латвія можуть закрити залізничне сполучення з білоруссю, заявив заступник голови польського МВС.

7. Polymetal, найбільший виробник первинного срібла та другий найбільший виробник золота в росії, розглядає можливість продажу російських активів.

– Кошти можуть бути спрямовані на дивіденди та інвестиції у проекти в Казахстані.

8. Німецька фармкомпанія Bionorica виставила на продаж недобудований завод у Воронежі.

– Рішення про продаж пов’язане з санкційними обмеженнями, які ввів Євросоюз щодо росії, внаслідок чого ввезення до росії закордонної сировини та спеціального обладнання, які необхідні для випуску ліків, стало неможливим.
– Закордонним фармкомпаніям, у тому числі Bionorica, у поточних умовах невигідно локалізувати виробництво в росії, вважають експерти.

9. Найбільший банк Італії зібрався піти з росії.

– Найбільший італійський банк Intesa Sanpaolo очікує дозволу від російської влади на продаж російської «дочки» Intesa Sanpaolo, але немає впевненості, що його буде надано.
– Intesa обслуговує корпоративних клієнтів у росії, де в нього на початок минулого року працювало близько 980 співробітників у 28 філіях.

10. Bacardi Limited, яка є власницю брендів Bacardi та Grey Goose, внесли до переліку міжнародних спонсорів війни — НАЗК.

– “Алкоголь дійсно вбиває, особливо, коли найбільша в світі приватна алкогольна компанія продовжує сплачувати значні податки до бюджету рф, підтримувати її економіку”, — наголошують в Агентстві.
– Всупереч власним обіцянкам, компанія Bacardi Limited продовжує постачати свою продукцію до росії та розвивати бізнес в цій країні.
– За рік широкомасштабної війни російський підрозділ компанії “Бакарди Рус” імпортував товарів на $169 млн.

11. Організатори фінського музичного фестивалю Flow, який має відбутися 11-13 серпня у Гельсінкі, відмовилися від партнерства з голландською пивоварною компанією Heineken через діяльність компанії в рф.

– На фестивалі напої бренду Heineken Silver буде замінено на продукти фінського виробника пива Hartwall, головного партнера заходу.
– Цього року Heineken зазнала різкої критики в Нідерландах за те, що обіцяла залишити російський ринок у березні 2022 року, але натомість запустила цілу низку нових продуктів.
– У компанії відповіли, що намір піти з ринку рф залишається в силі, а запуск нових продуктів був необхідний для підвищення привабливості бізнесу для потенційних покупців.

Автор