Досягнення децентралізації підтверджуються фактами і цифрами

У ході децентралізації, розпочатої Урядом з ухвалення Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, вже утворено 616 об’єднаних громад, до складу яких увійшли майже 3 тисячі сільських, селищних, міських рад. Ці громади стали важливими суб’єктами розвитку України. Про це сказав Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, під час презентації моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування станом на серпень 2017 року.

«Як показує моніторинг, беззаперечним успіхом реформи стало і суттєве зростання місцевих бюджетів: з 68,6 млрд грн у 2014 році до прогнозованих 170,7 млрд грн у 2017. Реформа дає нові фінансові можливості для розвитку українських міст і сіл, для посилення спроможності громад, а отже і для поліпшення рівня послуг мешканцям» – зауважив Геннадій Зубко.

Водночас він наголосив, що крім досягнень реформи, урядовий моніторинг дає змогу визначити її слабкі місця, побачити, якої підтримки, підсилення яких напрямків роботи потребують органи місцевого самоврядування та місцеві державні адміністрації.

«Аналізуючи інформацію з міністерств та місцевих держадміністрацій, Уряд має змогу своєчасно реагувати на проблеми та сприяти вирішенню складних питань, які потребують нашого втручання. Ми слідкуємо також і за ходом секторальних змін – в освіті, медицині, наданні публічних послуг, містобудуванні, – а отже, спираючись на ці дані, можемо предметно вести діалог з відповідними центральними органами виконавчої влади», – сказав Геннадій Зубко.

За словами Віце-прем’єр-міністра, результати моніторингу оприлюднюватимуться щомісяця у вигляді простих схем та графіків, що дасть змогу усім бажаючим постійно стежити за ходом реформи, мати оперативну, зрозумілу та об’єктивну інформацію, підтверджену цифрами і фактами.

Джерело