Яким був Гліб Бабіч… (фото, відео)

Рік тому на фронті загинув Гліб Бабіч (позивний Лєнтяй) – учасник АТО, поет, волонтер, співзасновник ветеранської ініціативи «Res_Publika. Брати по Зброї». 5 років Бабіч воював за Україну, відбув 6 ротацій, був командиром взводу вогневої підтримки 10 ОДШБр «Едельвейс», а після 24 лютого 2022 року став бійцем 206 батальйону тероборони.

Гліб Бабіч втілював у життя багато проєктів допомоги армії. Останній його проєкт – створення комплексу оптико-електронної розвідки «Локі». Написав понад 500 віршів та пісень. Загинув 28 липня 2022 року в районі Ізюма на Харківщині.

Друзі і побратими Гліба Бабіча зібрались, щоб поділитись особистими спогадами. Журналіст і громадський активіст Віталій Гайдукевич, письменниця Тамара Горіха Зерня, видавчиня з видавництва «Білка» Ірина Білоцерковська, батько загиблого морпіха Ярослава Журавля Сергій розповіли про те, яким був Бабіч – наполегливим, вірним, надійним і справжнім.

Лідер гурту «Мандри» Сергій Хоменко «Хома» згадує, що познайомився з Глібом у перші дні вторгнення в офісі «ЄС» на Лаврській, де формувався 206-й батальйон. Музикант сказав, що був вражений глибиною особистості Гліба і його поетичним даром. Сергій Хоменко виконав пісню-присвяту Глібу Бабічу.

ГО «Res_Publika. Брати по Зброї» відтепер носить ім’я Гліба Бабіча – говорить депутат Київради, воїн-десантник Олександр Погребиський. Він також повідомив, що учасники ветеранської ГО після 24 лютого пішли на фронт. За словами Олександра Погребиського, Глібу вдалося створити справжню ветеранську спілку на принципах патріотизму, готовності захищати Україну, вірності і братерства. Про Гліба Бабіча у відеозверненнях з лінії фронту розповіли Роман Танетко, Олексій Петров і Сергій Танасов.

«Гліб – митець, лідер і представник справжньої української культури. Це і є наша Україна», – наголосив Петро Порошенко. Він також сказав, що разом з дружиною долучається до видання книги Гліба Бабіча. «Книга буде. Ми з Мариною до цього долучаємось, повністю профінансуємо, від вас потрібні спогади. І не лише книга. От сьогодні ми з вами посиділи, подивилися – буде фільм, бо енергетика Гліба з екрану неймовірна. Його слова про смерть на бруствері і про арту, яка завжди допоможе, і про світ, який вміщується на дні рюкзака солдата…», – сказав Порошенко.

«І те, що Гліб сказав, я записав собі точну цитату, а він точно близько до Бога, він знає, що це буде: «все розсиплеться як прах, буде мир з нашою перемогою. А вони всі здохнуть», – наголошує п’ятий Президент.

Джерело

Автор