Варварство не переможе (фото)

Петро Порошенко

Виродки хочуть зруйнувати портову інфраструктуру, але зносять житлові будинки. Вони хочуть захоплювати міста, але перетворюють їх на попіл.

Усі плани росіян, якими вони б не були, стратегічними чи оперативними, перетворюються у терор, вони не вміють інакше. Щодня хтось із них заряджає ракетні установки, щодня їх хтось обслуговує, щодня хтось віддає накази на атаку, і щодня хтось натискає на кнопку пуску. рф — це не просто держава-терорист, це держава терористів.

Кожен із них буде притягнений до відповідальності.

А Одесу їм не зломити, як не зломити Україну.


Ірина Геращенко

Центр Одеси належить до спадщини ЮНЕСКО. Міжнародні організації здалека спостерігають, як руйнується унікальна архітектура і колорит української Пальмири.

Росію треба давно виключити з усіх організацій, її там присутність – це деградація світопорядку.
Зруйнований терористами Спасо-Преображенський собор свого часу освячувався чортом Кірілом.
І залишався головним осередком московської церкви регіону. Й поки Україна няньчиться з московськими попами, Москва руйнує і знищує храми. А в нас і досі немає політичної волі заборонити це кубло.

В ефірах російських пропагандистських ТБ справжній шабаш, там радіють ударам по Одесі й закликають знищити місто і наші порти. Терористи вже спалили 60 тисяч тон зерна, 100 тон гороху, 20 тон ячменю, які мали піти на експорт, в тому числі і в країни, що потерпають від голоду. Практика голодоморів відпрацьована Москвою ще в минулому сторіччі, й Путін мріє її повторити, упокоривши Україну і шантажуючи світ.

Це війна на виснаження. На жаль, час грає на Путіна, бо війна руйнує наші міста, знищує нашу економіку, вбиває наших людей.

І всі ці розмови про реконструкцію, Агенції реконструкції, реформатори-реконстуктори, конференції реконструкції, щоденні розлогі фантазії про реконструкцію влади і марафону виглядають сюром.

Бо яка реконструкція в умовах щоденної руйнації? Нам треба Перемогти, а не латати вікна в будинку, куди завтра прилетить знову. Нам потрібна зброя. Нам потрібна сучасна система ППО. Це наш ключовий пріоритет, який не можна розмивати ніякими іншими цілями. Бо це і є реконструкція.

Президент Зеленський скликає раду Україна-НАТО для обговорення ситуації в Чорному морі. Хочеться від наших партнерів жорсткості і рішучості. Безлад у чорноморському регіоні – це вже і про країни НАТО, реальні загрози їх безпеці, екології та економіці.


Ростислав Павленко

Терор проти наступу

Привʼязка московського ракетного терору до чорноморського зернового коридору очевидна.

Менш очевидна, але не менш важлива мета – відвернення сил і засобів України від наступу, який, на думку західних аналітиків, набирає обертів і підходить до фази очевидних результатів. На це спрямовані спроби пробитися на Купʼянсько-Лиманському напрямку. Їх стримують великою ціною.

На це, окрім очевидних економічних цілей, спрямований терор на Півдні.

Але для початку все ж трохи про економіку. Бо цей фронт критично важливий для визначення того, хто скільки матиме ресурсів на закінчення кампанії 2023 року і розгортання – 2024-го.

Після окупації Півдня України путін отримав можливість грабувати українське зерно у фермерів на окупованій території. Тепер намагається взагалі витіснити Україну з зернового ринку, враховуючи, що торгівля с/г продукцією приносить Україні дві третини валютних надходжень.

Після виходу з “зернової угоди” путін запропонував свою альтернативу, відповідно до якої Катар мав оплатити доставку зерна, зерно буде доставлятися в Туреччину. А та, зі свого боку, розподілятиме врожай у «африканські країни, які цього потребують». Про це пише The Financial Times 21 липня.

Агресор уперше висунув ідею постачання свого зерна в Африку торік. Тоді ішлося про безплатну передачу в бідні країни Африки зерна, украденого з окупованих територій України.

Український дипломат, який брав участь у переговорах щодо зерна, сказав, що представники України бачили тристоронній меморандум між Туреччиною, Росією й Катаром і “зробили певні зусилля, щоб зупинити його”. На сьогодні ні Катар, ні Туреччина не погодилися на таку пропозицію росії.

Натомість 19 липня Україна повідомила, що Україна вивчає можливість супроводжувати судна з зерном конвоями. Деякі компанії-орендатори вантажних суден і агротрейдери висловили готовність працювати у такому «зерновому коридорі».

Саме цим зумовлені скажені ракетно-шахедні атаки на Одесу останніх днів. Дійшло до того, що в порту «Чорноморське» згоріло 60 тисяч тонн зерна, призначеного для… Китаю, а також від атак постраждала будівля консульства КНР в Одесі.

19 липня москва оголосила про морську блокаду України з наміром «атакувати всі судна, які прямують у українські порти».

Міністерство оборони України у свою чергу повідомило, що з 21.07 відрило сезон полювання на російські транспортні судна в Чорному морі. У заяві було сказано, що «всі судна», що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів російської федерації та окупованих українських морських портів, «можуть» розглядатися як законна ціль («як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення»).

Чим була заява українського МО? Дипломатичним кроком чи простим «китайським попередженням»? Заступник міністра борони України Володимир Гаврилов сказав:

«Нашим завданням є загнати весь цей чорноморський флот росії ближче туди до Туапсе, Новоросійська і не давати їм рухатися в зоні Криму. Чи можемо ми це зробити? Наші спроможності не обмежуються тільки системами типу «Нептун». Є ще інші системи. Ми набагато сильніші в цьому питанні, ніж були рік тому. І просуваємося в цьому напрямку ще далі. Хай росіяни чекають на нас».

Ніби у відповідь на це 22.07 російські військові на навчаннях потопили український корвет Тернопіль, який викрали 2014 року під час окупації Криму. Під час навчальних стрільб у північно-західній частині Чорного моря російський ракетний катер Івановець Чорноморського флоту вразив протикорабельною крилатою ракетою виведене в море судно-мішень. Цікаво, що український корвет був 2002 року випуску, у порівнянні з ним, більшість посудин ЧФ є іржавими «ветеранами». Тож навчальні стрільби поблизу Одеси можна розцінювати виключно як демонстрацію росією своїх намірів.

Ось таку цікаву комбінацію ми бачимо на дошці цієї бліц-партії. І росіяни очікують від української сторони бліц-відповідь у стилі нестримного і емоційного «Будєм всєх бамбіть».

Про це свідчить російське традиційно-«високоточне» влучання ракет в одеський Спасо-Преображенський кафедральний собор, що знаходиться далеко від порту в центрі міста, і про що у руВікі за кілька хвилин після атаки так і було записано: «Ой…» тобто «…разрушен тєрарістічєскай атакай украінскава ПВО» – правда, провисіло недовго.

Володимир Зеленський уже заявив, що Україна відповість на ракетний терор. Подивимось, що це буде.

Сподіваємось на новини з фронту – і всі, хто не на фронті, донатимо на ЗСУ.


Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Зі Свято-Преображенським кафедральним собором а Одесі ситуація символічна.

Собор належав УПЦ МП і був збудований і освячений за Кучми. Збудований він був на місці зруйнованого собору, побудованого коштом цариці Катерини ІІ. Тепер його поруйнувала російська ракета. Московські попи з цього приводу – ані мур-мур.

Взагалі оці обстріли Одеси виглядають парадоксом. Не секрет, в Одесі доволі багато симпатиків Росії. Саме по їхньому місту Росія – ракетами.

Якщо подивитися масштабніше, то весь фронт проходить по територіях, де симпатії до Росії були найвищі. Саме там життя людей перетворено на філію пекла. Саме там тисячам людей зламали життя. Ніхто не відкриває тим людям бузувірську сутність Москви, краще за саму Москву.

Москву, яка нібито “защищаєт рускаязичних”.


Тетяна Кохановська

Любі одесити, щирі співчуття. Тримайтеся. Дуже шкода людей, дуже шкода справжні пам’ятки, як ото Будинок вчених.

І пробачте, якщо вас роздуми по-свіжому зачеплять. Але все ж таки. А яка, власне, мета була у винищенні саме Спасо-Преображенського? Ну бо це могло бути тільки зумисне. Соборка – здоровезна, там мови не може йтися, щоби поціляли кудись ще, а прилетіло в собор.

Тобто якась пропагандонська мета? Яка? Адже ми ж розуміємо: собор той – типовий карб рузькомірства на тілі Одеси. Відбудований у нульові, на нього, здається, гундяй особисто задер лапку й обприскав. Там панував отой агафангел. Мало не зброю там роздавали під час заворушень у 2014-му.

Виглядає на те, що мета двошарова: з одного боку пішов вал скрізь, від зомбоящику до статті у вікі, що це українці самі побили. Будуть зараз розганяти щосили.

Але ж то для дебілів. Має бути й інший шар, як це властиво рашківській лицемірній двоєдумності. Здається, розумію, який саме. Я вже певний час у них спостерігаю такий наратив: “ну ок, ми уходім, но ми забєрьом с собой всьо, что вам понастроілі”. Як мінімум з підриву греблі таке бачу постійно.

Звісно, це колоніалістська хуцпа, ніякі це не вони будували. Українці й будували, що вже там. Від Каховської греблі – як і всього Дніпровського каскаду. І тим більш до собору. Це ж репліка, відбудована в нульові, так розумію, бюджетним коштом.

І це означає дві речі.

По-перше, вони дійсно свідомо вдаються до тактики випаленої землі. І винищать стільки, скільки зможуть, аби лишити по собі максимальну руїну. Все, що вважають цінним. Добре, що наші уявлення про цінне з їхніми не вповні співпадають – зокрема, вони самі руйнують узькомірські мітки.

А по-друге, як би вони не приндилися, але в глибині своєї ницої душі вони вже розуміють – Україна уходить, назавжди, незворотно. От і Одесочку вони вже більше не розраховують повернути. Тепер просто нищать.


Олександр Коваленко

Российская пропаганда лихорадочно оправдывает ночной террор Одессы.

Начиная с ночи на 23 июля, российские пропагандистские площадки стали параллельно с публикацией видео ракетных ударов по Одессе публиковать и оправдания, почему ракеты прилетают по гражданским объектам.

Тут и разные “эксперты”, и некие “свидетели” из Одессы и уже хорошо нам знакомые “источники из Турции” – все как один они распространяют фейки, что это украинцы сами себя обстреливали, мол, все разрушения в городе это из-за ракет ПВО, которые отказывали и падали на жилые дома. Странно, вот раньше никогда не отказывали и сбивали КРМБ “Калибр” с эффективностью 80-90%%, а вот тут вдруг резко все начали падать!

Этой ночью, как и в предыдущие, россияне применили смешанную номенклатуру ракет, а именно: Х-22, П-800 “Оникс”, КРМБ “Калибр” и Искандер-М/К.

При этом не секрет, насколько кривая точность у российских ракет. Например, Х-22 может иметь отклонение от цели до 500-600 метров, а в 2022 г. в районе Днепра её отклонение составило 2 км! Остальные ракеты, условно “высокоточные”, не лучше. Ведь даже высокоточные “Калибры” давали отклонение +/- 50 м.

Сейчас же производство российских ракет проходит в авральном режиме и практически полностью исключён из процесса технический контроль. Выпускаемые ракеты не проверяются на работу систем и ошибки. В результате качество ракет стало ухудшаться. У того же “Калибра” отклонение уже +/- 100-150 м.

Уже в 2022 г. в районе Белгорода местные неоднократно снимали, как запускаемые в сторону Харьковской области ракеты ОТРК “Искандер” взрывались после пуска или падали, меняя траекторию. Поэтому применение даже условно “современных” и “высокоточных” ракет – это применение дефективных ракет.

Российское командование обстреливает Одессу, заведомо зная о проблемах с их ракетами и прекрасно понимая, что направляя ракету на порт, она с высокой вероятностью отклонится и угодит в исторический центр, жилые дома или архитектурные достопримечательности.

Это осознанный террор, под каждый акт которого у российской пропаганды готова стандартная методичка – это украинцы сами себя обстреливают некачественными ракетами ПВО, которые сами по себе падают. Хотя о низком качестве именно российских ракет ходят легенды.

Но даже осознавая то, что после каждого такого удара им нужно будет активизировать оправдательную команду, они всё-равно его продолжат. Даже после этих чудовищных разрушений и жертв в ночь на 23 июля, оккупанты не остановятся. Могут взять паузу, но не остановятся.

Они слишком сильно зажаты в угол, чтобы прекращать террор, которым пытаются пробить в стене окно возможностей. И то, что это сейчас их единственный инструмент, лишь говорит о степени их загнанности.

Никаких уступок. Конвульсии врага лишь подтверждают, что у нас всё идёт по плану.

Хотя, конечно, усиление ПВО в Одессе не помешало бы. Особенно теми образцами систем дальнего радиуса действия, которые не только бы смогли сбивать Х-22 и П-800 “Оникс”, но и приземлять Ту-22М3 на их локации пусков над Чёрным морем в 100 км от побережья Одессы.
Было бы неплохо…

Итог по ночному обстрелу Одессы, в ночь на 23 июля:

5/0 – П-800 «Оникс»,
3/0 – Х-22,
4/4 – КРМБ «Калибр»,
5/5 – ОТРК «Искандер-К»,
2/0 – ОТРК «Искандер-М».

Российские оккупанты продолжают делать ставку на применение ракет, которые одесское ПВО не может перехватывать. Выводы?

Не так давно я уже писал, что по всему миру в наличие имеется 1 765 ПУ ЗРК Patriot. У США их на вооружении более 1 100. На фоне этих данных возникает вопрос, в чём проблема была наших партнёров, за прошедшие полгода предоставить Украине количество батарей для закрытия хотя бы городов миллионников?

То есть если бы США выделили 5 батарей из состава уже стоящих у них на дежурстве ЗРК Patriot, а это примерно 40 ПУ, то как бы пошатнулась обороноспособность наших партнёров? Для США не изменилось бы ничего, для Украины изменилось бы многое и даже больше. Но увы и ах.

Живы. Боремся. Победим.

Фото: Думська, Костянтин і Влада Ліберови та з відкритих джерел.

Фото на заставці: Костянтин і Влада Ліберови

 

МКІП: Внаслідок нічного обстрілу Одеси за попередніми оцінками пошкоджено 29 пам’яток культурної спадщини національного та місцевого значення (список)

Серед них – пам’ятки культурної спадщини в межах об’єкта всесвітньої спадщини «Історичний центр Одеси» та його буферної зони.

МКІП закликає міжнародну спільноту надати допомогу на відновлення пам’яток культурної спадщини й готує відповідні звернення до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та Комітету Другого протоколу Гаазької конвенції.

Автори
, , , , ,