Тіньовий сегмент ринку підакцизних товарів зріс до загрозливих масштабів

Ніна Южаніна

Розбиралися на засіданні податкового комітету з ситуацією, що склалася з нелегальним ввезенням, виробництвом і торгівлею тютюновими виробами, алкогольними напоями та пальним.

Ініціатором прийняття рішення щодо вказаного питання став голова комітету за дорученням Президента (так повторив декілька разів).

На сьогодні тіньовий сегмент ринку підакцизних товарів зріс до загрозливих масштабів, про це доповідав сам голова.

Членам комітету були надані матеріали, серед яких – звіти контролюючих і правоохоронних органів щодо протидії цій проблемі, які традиційно вражають “розмахом” боротьби з нелегальним ринком: контрабандні сигарети, пляшки вилучаються, кримінальні справи порушуються, сайти, які торгують фальсифікованою підакцизною продукцією через Інтернет, блокуються.

Складається враження, що всі органи працюють невтомно, продуктивно і головне – в чіткій координації між собою (лише Держприкордонслужба скаржиться на систематичні зловживання з боку службових осіб керівної ланки Держмитслужби під час контролю за переміщенням сигарет).

І всі органи заявляють, що побороти контрабанду на ринку підакцизних товарів допоможе повернення кримінальної відповідальності за цей вид протиправної діяльності.

Але що заважає боротися з нелегальним ринком зараз?

З липня 2019 року ми запровадили систему електронного адміністрування реалізації пального і спирту етилового (СЕАРП СЕ), і, як наслідок, тіньовий обіг пального знизився з 25% до 10-15%. Задавалося б, система повністю контролюється, бо на кожному технологічному етапі встановлено лічильники, які всі дані передають до ДПС.

Але що виявилося? Виявилося, що віз і нині там. Ба більше, на ринку пального, як було зазначено, відбулося значне зростання місць можливого виготовлення пального, а на спиртзаводах, де несуть службу 150 працівників ДПС, виготовляється приблизно 2 млн літрів необлікованого спирту на місяць. А на горілчаних заводах, де також знаходиться ціла армія ̶д̶а̶р̶м̶о̶ї̶д̶і̶в̶ податківців, у значних обсягах виробляється нелегальна горілка.

А “переможне” знищення обладнання на тютюновій фабриці в Жовтих Водах призвело лише до збільшення тіньового сегменту тютюнового ринку.

То де всі контролери? Де реальні, а не намальовані результати їх діяльності?!

Я вважаю, що законодавча база на 99% дала можливість забезпечити повний контроль за виробленням, переміщенням та реалізацією підакцизних товарів, але дотепер владі він, очевидно, не був потрібен.

До речі, про ці джерела як додаткові надходження я говорила і говорю, але гроші продовжують текти крізь пальці…

Автор