Санкції на часі. 05.05.2023

Ростислав Павленко

Повідомлення Defense Express про те, що уночі 4 травня ППО ЗСУ збито “гіперзвуковий” Х-47 “Кінжал” наочно демонструє, як допомога союзників знешкоджує одну за одною переваги російського агресора.

Це не привід для шапкозакидальництва. Адже економіка росії зберігає запас міцності. Однак робота зі спрямування її до дна триває. Кожен українець може долучитися до цієї роботи. Допомагаючи ЗСУ, кожен посилює спроможність Армії до наступу. А успішні дії на полі бою додають союзникам наснаги більше допомагати; а тим, хто досі сумнівається, на чию сторону стати, чіткіше показує перспективи перемоги України і поразки росії.

1. Обмеження фінансів.

– За підсумками І кварталу нафтогазові доходи бюджету рф скоротилися на 45 відсотків, а ненафтогазові – на 4%.
Основною причиною російський мінфін називає зниження цін на основний російський експортний сорт нафти Urals. Однак виникла інша цікава тенденція: хоча у квітні середня ціна на Urals зросла до $58,63 з $47,85 у березні, місячні нафтогазові доходи за квітень скоротились до 645,5 млрд рублів з 688,2 млрд. руб. у березні.
Це пов’язано з тим, що ціни на газ у Європі впали до рівня липня 2021 року через стабільно високу пропозицію ЗПГ зі США, теплу погоду та сильний вітер, що підвищує генерацію електроенергії на ВЕС. Відповідно, й інші країни очікують суттєвих знижок на російський газ, обрізаючи доходи агресора.

2. Втрати економіки і торгівлі.

– Експорт пиломатеріалів з рф у першому кварталі 2023 року порівняно з аналогічним періодом минулого року знизився на 20,9%. Зокрема, постачання до країн ЄС припинилося, Японія скоротила імпорт на 47,7%, США – на 40,3%, Корея – на 18,7%.
– Експортні ціни на російські сталеві сляби за місяць впали на 20%, а на квадратну заготівлю – на 5,5% через падіння попиту. У Європі та Туреччині ціни знижуються, і на цьому фоні металурги в рф намагаються реалізувати продукцію в Азію, де вартість сталі історично нижче. Додатково тисне на ціни поява в Європі дешевого прокату з Азії.

3. Пошук лазівок.

– Країни-сусіди традиційно використовуються рф для організації «паралельного імпорту» та обходу санкцій. Однак, наприклад, глава російської асоціації «грузавтотранс» Володимир Матягін повідомив, що казахська влада фактично закрила для російських постачальників кордон. Відповідне рішення зумовлене побоюванням запровадження вторинних санкцій США та ЄС.
Загалом останнім часом Казахстан не лише активізував зусилля щодо економічного дистанціювання від рф, але й прагне зайняти вивільнену нішу росії на європейському ринку енергоресурсів.
Тож росія повільно, але неухильно рухається до економічної ізоляції, по дорозі постачаючи енергоносії з великим дисконтом тим, хто поки уникає вторинних санкцій. А коло цих держав звужуватиметься мірою перекриття лазівок.

4. Перекриття лазівок.

– Індія і росія призупинили роботу над створенням механізму двосторонньої торгівлі в рупіях. У першому кварталі 2023 року експорт з росії до Індії становив $14,9 млрд, а імпорт з Індії до росії — близько $0,95 млрд. Через цей величезний дисбаланс Індія не зацікавлена, аби рупії потрапляли до росії і там «замерзали». Тож двосторонні міжурядові переговори, які тривали багато місяців, закінчились фіаско.
– Турецький державний банк Ziraat не братиме участі в обробці платежів за експорт зерна з рф без письмового схвалення США та ООН.
– Люксембурзький холдинг ABH Holdings, який володіє в росії Альфа-банком і «АльфаСтрахуванням», виходить зі всіх російських активів.

5. Самопочуття рашистів.

– Оприлюднені на рф бюджетні підсумки за 4 квартал 2022 року засвідчили, що більше третини суб’єктів рф (33 з 85) зафіксували значне падіння надходжень до місцевих бюджетів, а п’ять із них – обвал доходів.
Ціна, яку росіянам доводиться сплачувати за продовження агресії проти України, стрімко зростає і стає усе більш відчутною в російській глибинці.

І далі ж буде.

Автор