Відновлення Донбасу можливе при наданні гарантій безпеки з боку НЗФ ОРДЛО

15 серпня Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін відвідали представники керівництва та підприємств міста Торецька Донецької області: керівник військово-цивільної адміністрації Ярослав Руденко, його заступник з питань житлово-комунального господарства Сергій Винник, генеральний директор та начальник аварійно-рятувальної служби ТОВ «НВО «ІНКОР і КО» Євген Дідусь та Олександр Дяченко. Під час зустрічі мова, в черговий раз, йшла про сприяння у наданні гарантій безпеки для проведення ремонтно-відновлювальних робіт на критичних об’єктах цивільної інфраструктури міста Торецьк, які розташовані поблизу лінії розмежування сторін.

Так, на фенольному заводі вже давно необхідно провести роботи по укріпленню протиаварійного захисту дамби шламонакопичувача. На сьогоднішній день в цьому штучному резервуарі зібралося майже 33 тисячі тон рідких відходів, що містять фенол, нафталін, формальдегіди, сірчану кислоту, нафтопродукти та інші хімічні сполуки, що утворилися в процесі роботи підприємства. Внаслідок обстрілів з боку НЗФ ОРДО на цьому об’єкті підвищеної небезпеки 1-го класу виведено з ладу трубопровід, через який здійснювалась відкачка води. Переповнення шламонакопичувача водою може призвести до руйнування дамби, і тоді отруйний потік може хлинути на найближче селище Новгородське, потім потрапити до річки Кривий Торець, а далі – в Сіверський Донець, яка є одним з небагатьох джерел питної води для всієї Луганської та частини Донецької області. Зазначене може призвести до забруднення прилеглих ґрунтів та екологічної катастрофи.

ТОВ «НВО «ІНКОР і КО» компанії «Метінвест» і Донецька обласна державна адміністрація неодноразово зверталися до СЦКК з заявками на надання допомоги в забезпеченні безпеки виконання необхідних робіт. Тільки в 2017 році отримано 9 заявок по кожній з яких від Збройних Сил України отримані гарантії безпеки і направлені відповідні звернення російській стороні СЦКК про сприяння в отриманні письмових гарантій безпеки від ОРДО. Але, на жаль, по жодній із заявок з боку ОРДО гарантії безпеки не були надані.
Також, давно потребує ретельного обстеження та ремонту водовод Горлівка-Торецьк. Зараз, через пошкодження у лютому 2017 року, внаслідок активних бойових дій, його ділянки, що перетинає лінію розмежування, на землю щоденно витікає близько 12 тисяч кубометрів води. Більша її частина затоплює підвальні приміщення жителів приватного сектора селища Південне (колишнє Ленінське). Також вода потрапляє в підземні виробки непрацюючої шахти імені Гагаріна, виштовхуючи на поверхню вибухонебезпечний метан, який також потрапляє в підвали житлових будинків жителів селища. Це несе загрозу техногенної катастрофи.

Внаслідок великих втрат води, в Торецьку запроваджено жорсткий графік водопостачання. Майже 35 тисяч мешканців міста отримають воду лише по дві години в ранковий і вечірній час. З підвищенням температури повітря, витрата води суттєво збільшилася і ситуація значно ускладнилась. За словами Ярослава Руденка, в місті в будь-яку мить може виникнути епідемія інфекційних захворювань. Крім того, під загрозою підготовка до нового опалювального сезону.

Шламонакопичувач «Торецького фенольного заводу» та водовод Горлівка-Торецьк, як і інші критичні об’єкти цивільної інфраструктури Донбасу знаходяться під особливою увагою Збройних Сил України щодо недопущення в місцях їхнього розташування будь яких порушень режиму припинення вогню, навіть коли ЗСУ змушені відкривати вогонь у відповідь. Всі ці об’єкти мають постійні гарантії безпеки з боку ЗСУ, в той час як, з боку НЗФ ОРДО таких гарантій немає.

Отже, ситуація, що склалася в місті Торецьк, та в інших населених пунктах Донбасу, які розташовані поблизу зони бойових дій, підтверджує, що керівництво ОРДО продовжує ігнорувати інтереси цивільного населення по обидва боки лінії розмежування. Разом з керівництвом ОРЛО, воно демонструє абсолютну незацікавленість у забезпеченні екологічної безпеки регіону та у відновленні цивільної інфраструктури Донбасу.

За підсумками зустрічі, українська сторона СЦКК запевнила представників Торецька у наданні гарантії безпеки від ЗС України на час проведення ремонтно-відновлювальних робіт на зазначених об’єктах.

Російська сторона СЦКК пообіцяла ретельно вивчити це питання та сприяти у отриманні від ОРДО гарантії безпеки на проведення відновлювальних робіт.

Прес-центр штабу АТО

Джерело

Автор