На Майдані Незалежності попрощалися з Олегом Барною та Валерієм Дороховим (фото, відео)

На Майдані Незалежності попрощалися з народним депутатом восьмого скликання, громадським діячем та воїном Олегом Барною та його командиром Валерієм Дороховим, які загинули під час штурму на Донеччині.

Степан Барна, який теж воює на Донецькому напрямку, розповів про свого брата: «Він дуже любив Україну. Він сам просився на війну. І цей Майдан для нього – вже не перший. В 1990 році він був на студентській Революції на граніті як студент. Потім це була Революція помаранчева, далі – Революція Гідності. І в 2014 році він так само пішов на фронт, захищаючи українську землю. Я щиро дякую кожному своєму побратиму, друзям з нашої команди «Братів по зброї», «Європейської Солідарності», котрі ініціювали вшанування тут наших хлопців».

«Сьогодні ми маємо об’єднати Україну довкола Перемоги над спільним ворогом. Пам’ять нашим героям буде вічною. А ми переможемо», – наголошує Степан Барна.

«Я пам’ятаю його щирість та відданість. І згадую 18 лютого 2014 року, коли він був поранений перед моїми очима в Маріїнському парку. Але це його не зупинило – і він пішов в АТО», – згадує Петро Порошенко.

«А потім попри заборону лікарів 24 лютого він, ламаючи бюрократичні перешкоди, пішов на фронт, у 68-му бригаду. Не вірити в його щирість було просто неможливо. В ньому поєднувались мудрість вчителя, державність лідера місцевого самоврядування, українськість народного депутата, якого неможливо було зупинити в його любові до країни», – говорить Порошенко.

П’ятий Президент сказав, що його команда буде ініціювати нагородження Олега Барни та Валерія Дорохова найвищими державними нагородами. Порошенко також наголосив, що ті, хто зневажав українських захисників і поливав їх брудом, мають зрештою відповідати за законом.

«Гниди, які паплюжили, атакували, оббріхували і знищували Олега, сьогодні намагаються сказати, що вони «вибачаються». Ми захистимо пам’ять про Олега», – наголосив Порошенко.

«Серце зупиняється, коли думаєш, скільки горя і біди прийшло на нашу землю. Але я хочу запевнити – ми зробимо все, щоб бути гідними вашої пам’яті, щоб продовжувати вашу справу», – сказала Марина Порошенко.

«Цей уклін як символ вдячності командиру, якому всього тридцять один рік, Валерію, і своєму побратиму, старшому сержанту Олегові. Валерій і Олег – воїни світла, воїни гідності, які після смерті залишили пам’ять непоборності і пам’ять християнської молитви за майбутнє України», – говорить народний депутат, комендант Євромайдану Степан Кубів.

«Я сотник 10-ї сотні Самооборони Майдану. Я знаю, що таке – майданівське братство. Всі, хто пройшов Майдани, мають загострене почуття справедливості. У цьому був весь Олег. І він не звернув з цього тернистого шляху, до кінця боровся за Україну», – говорить народний депутат Михайло Бондар.

«Він дуже любив свою родину, свою дружину і своїх синів. У нього чудові батьки і брат. І ми від всього серця хочемо побажати вам сили і мужності це пережити», – говорить співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко. Вона також згадала, які нещодавно під Краматорськом Степан Барна розповідав, що Олег постійно рветься в бій. «В Олега була головна мрія – про Перемогу. В нього була мрія – Україна в ЄС і НАТО. Ми будемо робити все, що в наших силах, щоб ці важливі, високі мрії здійснились», – каже Геращенко.

«Сьогодні тут – лейтенант і старший сержант. Командир і воїн. Кажуть: в перший тиждень після Великодня двері раю відкриті. Господь пробачить їм всі гріхи. Олег доклав величезних зусиль, щоб постала наша Православна Церква України. І я вірю, що Господь почує наші молитви і забере його до себе», – сказав Петро Порошенко.

Джерело

Автор