Аналітики очікують зростання ВВП України у 2023 році

Ніна Южаніна

Попри складну ситуацію деякі аналітики очікують зростання ВВП України у 2023 році.

Найбільш оптимістичний прогноз  зростання ВВП у 5,5% очікує Sense Bank, найгірший показник щодо зниження ВВП від Oxford Economics -4,6%.

Міністерство економіки України переглянуло макропрогноз на 2023 рік, погіршивши прогноз зростання ВВП з 3,2% до 1%, насамперед через припущення, що воєнні дії не завершаться в середині року, а триватимуть “майже цілий рік”.

Аналітики ICU очікують низького економічного зростання в Україні у 2023 році, що пов’язано в першу чергу з такими факторами, як інтенсивність війни, доступність зернового коридору та ризиками ушкодження енергетичної інфраструктури.  Очікується, що ВВП України може зрости на 2%, а реальний ВВП буде на рівні 70-72% до 2022 року.

Аналітики пояснюють такий розкид оцінок дефіцитом даних з боку Держстату.

Ключовими перешкодами для відновлення у 2023 році є низька стійкість енергетичної інфраструктури в зв’язку зі спробами росії зруйнувати її ключові елементи.

Також одним із викликів є зниження виробництва сільськогосподарської продукції внаслідок проблем з фінансуванням та низьких цін на продукцію. Це може призвести до зниження посівних площ та обсягів використання добрив, що, у свою чергу, може зменшити врожай зернових та олійних на 15-20%.

Зважаючи на ці фактори, ризики відновлення української економіки у 2023 році залишаються високими та вимагають нагального прийняття належних заходів щодо зміцнення енергетичної інфраструктури та підтримки сільського господарства та інших критичних галузей.

Автор