Санкції на часі. 25.03.2023 (відео)

Ростислав Павленко

Санкції цивілізованого світу проти рашистів діють, посилюючи тенденції:

1. Надходження бюджету рф далі знижуються.

Зокрема, доходи росії за двосторонніми держкредитами у 2022 році виявилися значно нижчими за заплановані. Замість очікуваних 48,7 млрд руб. вдалося отримати лише 11 млрд.

Загалом, за даними Мінфіну росії, за січень-лютий збори сировинних податків до бюджету впали на 46%, а ненафтогазові надходження – на 9,1%. Загальні доходи бюджету просіли на 25%, до 3,163 трлн рублів.

2. Розширення видатків і згортання доходів збільшують діру в бюджеті.

Після рекордного за 25 років дефіциту в 1,8 трлн на 21 березня, дефіцит збільшився до 3,7 трлн рублів.

3. Країни, які використовувались для транзиту «паралельного імпорту» підсанкційних товарів, закривають ці лазівки під страхом санкцій.

Слідом за Туреччиною, Казахстан обмежує можливості для реекспорту. Уряд Казахстану з 1 квітня запровадить онлайн-систему з відстеження товарів , які ввозяться в країну для подальшого реекспорту.

Навіть найбільша логістична компанія Китаю OOCL Logistics відмовилася відвантажувати в росію товар через санкції.

4. Інститути ЄС підвищують тиск на банки, які ще працюють з росією.

Reuters повідомляє, що Європейський центральний банк (ЄЦБ) вимагає від австрійської банківської групи Raiffeisen Bank закрити свій бізнес у росії – принаймні, представити відповідний план. Австрійські банкіри поки відмовляються це робити. Формується запит на посилення санкцій у банківсько-фінансовому секторі.

5. Оскільки росія не здатна допомагати своїм союзникам, вони роблять символічні кроки щодо зближення з Заходом, які після поразки росії допомагатимуть її ізоляції.

Конституційний суд Вірменії схвалив ратифікацію парламентом Римського статуту – основного документа, за яким працює МКС.

І далі ж буде.

 

Ілюстрація: Сергій Йолкін / Радіо Свобода
«Copyright © 2021 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода»