За рік НАЗК склало та направило до суду 276 адмінпротоколів

За рік Національне агентство з питань запобігання корупції склало на направило до суду 276 протоколів про адміністративні правопорушення. Про це сьогодні під час брифінгу з нагоди річниці роботи заявила Голова НАЗК Наталія Корчак.

За словами Наталії Корчак, за несвоєчасне подання декларацій або порушення обмежень щодо отримання подарунків Національне агентство склало 5 протоколів стосовно народних депутатів України. Крім того, 2 протоколи було складено щодо суддів Вищих судів, 2 – щодо заступників міністрів, 18 – щодо посадових осіб міністерств і відомств, 18 – щодо депутатів та голів місцевих рад, а також 180 протоколів щодо керівників політичних партій.

За порушення вимог законодавства щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів та порушення обмежень щодо отримання подарунків НАЗК склало 67 протоколів, за несвоєчасне подання декларацій – 28 протоколів, 1 протокол щодо запобігання і виявлення корупції та 180 протоколів за результатами аналізу звітів політичних партій.

В результаті за понад 150 протоколами суди ухвалили рішення на користь НАЗК. Водночас більше 60 протоколів оскаржені в апеляційних інстанціях або очікують на рішення судів.

Як зазначила Наталія Корчак, за рік НАЗК внесло 15 приписів про необхідність усунення причин і умов, що сприяють вчиненню корупційних правопорушень. Такі приписи були винесені керівникам 5 міністерств, 6 інших центральних органів виконавчої влади та керівникам 4 органів місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що рік тому Національне агентство з питань запобігання корупції своїм рішенням  визначило 15 серпня 2016 року початком свої діяльності. НАЗК є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, відповідальним за формування антикорупційної політики та запобігання корупції. Створення НАЗК було однією з передумов отримання Україною безвізового режиму з ЄС та успішної співпраці з МВФ.

Наразі у НАЗК працює 7 департаментів, управління бухгалтерського обліку, відділ правового забезпечення та декілька секторів, у складі агентства 238 осіб.

Джерело

Автор