Санкції на часі. 16.02.2023 (відео)

Ростислав Павленко

Держсекретар США Блінкен заявив:

«Якщо ми ратифікуємо захоплення землі іншою країною і скажемо: «Це нормально, ви можете зайти, забрати її силою і утримувати», то це відкриє скриньку Пандори в усьому світі для агресорів, які скажуть: «Ну що ж, ми зробимо те ж саме, і нам це зійде з рук».

Тому США вкотре підтверджують намір бути з Україною «скільки потрібно» і готують нові пакети допомоги на тлі планів рф «інтегрувати у своє правове поле» тимчасово окуповані нею території. Включно з тими, звідки їх вибили ЗСУ, і навіть тими, куди рашисти не змогли прорватися.

Такі дії агресора – у поєднанні з продовженням ракетного терору, нічних обстрілів і іншими злочинами – посилюють мотивацію союзників допомагати Україні. З‘являються повідомлення про те, що військова промисловість у США, Німеччині та інших країнах переходить до виробництва зброї та боєприпасів для України. Можна очікувати, що скоро такі новини стануть мейнстримом.

Але Україні теж потрібно працювати над поновленням власного виробництва зброї, техніки і боєприпасів – за потреби, разом із союзниками, спрямовуючи саме на це ресурси і долаючи логістичні, бюрократичні та інші перешкоди.

Бо обнадійливі повідомлення про втрати рашистів у людях і техніці показують також, що ресурсів у неї залишається ще чимало, і фактором Перемоги є забезпечення України зброєю.

А тим часом санкції союзників розхитують спроможність росії відновлювати втрати.

1. Перехід росії від Європи до Індії як до домінуючого покупця російської нафти призвів до збільшення середньої відстані морем, яку необхідно подолати барелю російської нафти, щоб доставити його покупцеві.

Це також робить росію вразливою перед санкціями проти танкерних перевезень, відповідальністю за контрабанду та перекриттям каналів.

2. ЄС готує санкції проти власника «таємного флоту» російських танкерів.

Заходи стосуватимуться власників суден, які задіюються рф для обходу санкцій.

3. У 10-му пакеті санкцій Європейський Союз готовий змусити банки повідомляти інформацію про розміщені в них активи центрального банку росії.

Фактично, це перший крок на шляху до вилучення цих коштів на користь України.

4. Тим часом влада Швейцарії ініціювала процедуру конфіскації заморожених активів оточення зрадника віктора януковича. Йдеться про кошти на суму понад 130 мільйонів швейцарських франків (понад 140 млн доларів).

В уряді повідомили, що гроші залишаться замороженими до ухвалення остаточного рішення представниками швейцарського суду, після чого у разі ухвалення такого рішення конфісковані активи мають повернути Україні.

5. На росію припиняють постачання «Віагри».

Кремлівським старцям доведеться шукати інші засоби стимуляції.

І далі ж буде.

 

На фото: Машинобудівна компанія ZVS Holding (Словаччина) планує значно розширити виробництво боєприпасів для гаубиць. Фото: TASR/František Ivan

Автор