Родини загиблих воїнів не повинні чекати

Ніна Южаніна

Прочитала на одному з телеграм-каналів, що родина воїна-героя, який загинув ще в листопаді минулого року, не отримала жодних виплат, хоча Постановою уряду від 28 лютого 2022 р. №168 встановлено, що сім’ям загиблих осіб виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 мільйонів гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів – членів сім’ї.

В урядовій постанові встановлено загальні норми щодо отримання одноразової грошової допомоги, а ось конкретні порядки і умови виплати одноразової грошової допомоги визначаються керівниками відповідних міністерств та державних органів.

Безпосередньо ж оформленням цієї допомоги займаються місцеві військкомати.

Найбільш складним етапом оформлення допомоги є отримання відповідних матеріалів із військових частин, де служив і в якій загинув військовослужбовець, бо без цих документів ніяких виплат бути не може.

Ми розуміємо всі проблеми і військових частин, і військкоматів. Але члени родини загиблого воїна часто вимушені самі займатися «папірцями» і бігати по колу, щоб виконати вимоги порядків відповідних міністерств та державних органів.

Як і скрізь, тут також не обходиться без волонтерського руху. Але це лише волонтерська допомога сім’ям в оформленні допомоги, а не вирішення проблем!

Існуюча система виплат одноразової грошової допомоги родинам у розмірі 15 мільйонів гривень є проблемою СИСТЕМНОЮ і потребує ТЕРМІНОВОГО вирішення на ДЕРЖАВНОМУ рівні.

Не повинні родини загиблих воїнів чекати або бігати по чиновниках, щоб отримати те, на що мають право за законом.

І це обов‘язок влади перед тими, хто загинув, боронивши Україну, перед їхніми батьками, дружинами та дітьми.

Нещодавно зробила повторне звернення до Міноборони з цього питання. Чекаю на відповідь.

 

Фото: Інформатор-Коломия

Автор