Вісті з фронтів. 20.12.2022

Костянтин Машовець

1. На Мелітопільскому напрямку командування військ противника продовжує реалізацію цілого ряду організаційних та військових заходів з метою вдосконалення системи оборони, підвищенню рівня її стійкості та ефективності.

За багатьма ознаками, противник посилено та інтенсивно створює по лінії Василівка – Токмак – Чернігівка зразу декілька рубежів, які складатимуться із системи окремих позиційних районів оборони, однак пов’язаних між собою у вогневому та логістичному сенсах.

Окрім того, противник підсилює своє угрупування на Мелітопольському та Бердянському напрямках шляхом розгортання додаткових сил та засобів, в тому числі у якості тактичних та оперативно-тактичних резервів. А також провадить заміну та ротацію тих частин і підрозділів, які в силу ряду певних обставин допустили зниження рівня своєї боєздатності або потребують доукомплектування та відновлення.

Так протягом 2-ї останніх діб російське командування провело достатньо масштабну ротацію підрозділів на Мелітопольському напрямку зі складу 42-ї мсд та 136-ї омсбр 58-ї ЗВА, а також цілого ряду підрозділів зі складу 121-го сп та 1152-го мсп Територіальних військ (ТрВ).

Протягом останніх 2-х діб також фіксується активне переміщення ствольної та реактивної артилерії противника саме на Мелітопольський напрямок, зокрема:

– через Високе на Василівку пройшла габтр (до 7-и 152-мм гармат типу 2А65 “Мста-Б”),
– з боку Приморського по дорозі М-14 на Мелітополь – 2 одиниці 300-мм РСЗВ 9К58 “Смерч”,
– цим же маршрутом – до 4-х одиниць 152-мм САУ типу 2С3 “Акация” на тралах.

Противник явно підсилює свої артилерійські підрозділи в районі Василівки, північно-східніше Токмаку, а також в районі Новогригорівки, а також намагається поповнити підрозділи 291-ї абр, які також діють на цьому напрямку і які у попередній період зазнали певних втрат у ОВТ.

2. На території тимчасово окупованого п-ва Крим російське командування інтенсивно форсує підготовку операторів іранських БПЛА типу “Mohajer-6” – фіксуються прольоти даних БПЛА у повітряному просторі півострова (ймовірно, з тренувальною метою). Партія цих дронів була доставлена на одну з російських авіабаз у Криму декількома літаками ВТА типу И-76МД трохи раніше.

Ймовірно, найближчим часом противник спробує застосувати ці дрони (разом із БПЛА типу “Герань-2”) на полі бою.

Довідково

БПЛА типу Мохаджер-6 є багатозадачним БПЛА широкого спектру, здатним до виконання як розвідувально-корегувальних завдань (споряджається багатоспектральним обладнанням для цього), так й ударних (може нести до 4-х високоточних боєприпасів типу КАБ, або КР).

Його серійне виробництво було розпочато в Ірані в лютому 2018-го року, і на сьогоднішній день, за різними оцінками, на озброєнні КСІР (а саме туди він поступав у першу чергу) перебуває від 60 до 75 одиниць цього БПЛА.

Злітна вага цього “високотехнологічного” продукту перської думки десь приблизно під 600 кг (з яких, за одними даними, 100 кг “корисного” навантаження, по іншим – не більше 70 кг).

Розмах крил цієї “бойової курки” – до 10 м, довжина – десь до 6 метрів (що означає, що виявити це літаюче неподобство відповідними РЛ-засобами навряд чи складе труднощі).

Дальність дії цього БПЛА, за одними даними, – 200 км, за іншими – до 500 км. Його максимальна швидкість – 200 км\г, висотна “стеля” складає десь приблизно 5.5-6 км, у повітрі може знаходитись, за твердженням свого виробника, не менше як 12 годин (в реальності “злі язики” стверджують про 6-8 годин).

Ця фігня ВЖЕ застосовувалась росіянцами в ході нинішньої війни. Так 23 вересня 2022 року зенітний підрозділ повітряного командування «Південь» уперше збив Mohajer-6 у повітряному просторі України біля узбережжя Чорного моря поблизу Одеси.

На початку жовтня наші ЗМІ оприлюднили фотоматеріали з цієї події, надані нашим ГШ. На них достатньо чітко проглядається той факт, що кремлівські муділи спорядили це корито іранськими же керованими авіабомбами (КАБ) типу «Ghaem-5» і явно не з метою виконати “проліт браЦтва” над “мамою”.

Ще літом Кремль спрямував до Ірану відповідну “закупівельну” делегацію щодо цих БПЛА і, за приблизними оцінками, зумів своїми “Илами” перевезти починаючи з кінця серпня приблизно від 10 до 15 цих “машинків”.

Іншими словами, це такий собі перський аналог “Байрактара”, здатний ефективно діяти лише в умовах слабої або не боєготової ППО, про що росіяни сьогодні можуть лише мріяти. Однак вперто тренують свій персонал до їх бойового застосування у Криму і навіть час від часу пробують посилати цих “мОхерів” у бойові рейди.

Тому сьогодні таки існує достатньо висока ймовірність того, що ми ще неодноразово побачимо цих “мОхерів” у своєму повітряному просторі.

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор