Санкції на часі. 08.12.2022

Ростислав Павленко

Відповідно до матеріалу New York Times, Захід не боїться ескалації з боку москви після ударів по російських авіабазах. Рашисти використали практично весь арсенал «ескалації», їм нічим лякати Україну і світ.

Залишається ще ядерна зброя (та інші способи масового знищення), але про неприпустимість такого шантажу і конкретні наслідки рашистів попередили і США, і Індія, і Китай. І приватно, і публічно, – за підсумками самміту G20.

Тим часом, на підтвердження цих висновків, речник федерального уряду Німеччини Штеффен Гебештрайт заявив, що Україна не зобов’язана обмежувати оборонні зусилля власною територією. Адже вона має право на самооборону, яке випливає зі статті 51 Статуту ООН.

Таке прозріння німецького уряду добре зрозуміле на тлі новин про ліквідацію групи, яка планувала напади на органи влади ФРН, і арешт її учасників. У справу замішана громадянка росії – і сліди (який сюрприз!) ведуть до російського посольства.

У розвиток теми гарним нагадуванням стало повідомлення радником Байдена з національної безпеки Саллівана на адресу  радника німецького канцлера з зовнішньої політики Єнса Плетнера, що США вітали б поставку Німеччиною Україні танків Leopard 2:

«Але це має бути зроблено з ініціативи Берліна».

Так рашистське божевілля штовхає союзників України на обговорення, а за тим на реалізацію кроків, які ще кілька тижнів тому вважалися нереальними. І росія прямує до дна.

1. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн повідомила про введення дев’ятого пакету санкцій проти росії:

– Ще майже 200 фізичних та юридичних осіб додано до списку санкцій ЄС (нові санкції в тому числі стосуватимуться родичів голови Чечні кадирова).
– Санкції проти ще 3 російських банків.
– Обмеження доступу росії до безпілотників як прямого, так і через потенційних постачальників з третіх країн, таких як іран.
– Нові засоби експортного контролю, зокрема щодо товарів подвійного призначення, які можуть бути використані російською військовою машиною.

2. Верховний суд Франції підтвердив рішення Міжнародного арбітражу про стягнення з рф на користь Ощадбанку 1,1 млрд доларів плюс відсотки за захоплення активів в окупованому Криму.

3. США затвердили в оборонному бюджеті додаткові $800 млн для України.

Американські законодавці погодилися надати Україні щонайменше 800 мільйонів доларів як додаткову безпекову допомогу наступного року.

Закон про повноваження в галузі національної оборони на 2023 фінансовий рік, або NDAA, санкціонує додаткові видатки на Ініціативу сприяння безпеці України, що будуть на 500 мільйонів доларів більшими, ніж просив президент Джо Байден на початку цього року.

4. Розрив зовнішніх зв’язків веде росію до регресивного імпортозаміщення: втрачені імпортні компоненти замінять менш просунутими аналогами.

На ринок праці буде тиснути нестача кваліфікованих кадрів — відтік мізків продовжиться, зокрема через спрощення завдань та відсутність доступу до передових технологій.

5. Росіяни купили рекордний за 4 роки обсяг євро та вивели за кордон.

Якщо на початку року громадяни рф за кордоном мали 30 млрд доларів, то на вересень ця сума злетіла до 66 млрд і вперше перевищила обсяг валютних вкладів росії ($63 млрд).

І далі ж буде.

 

Карикатура: Олексій Кустовський

Автор