Блокування податкових накладних – крок до фатальних наслідків

Ніна Южаніна

Жорна блокування реєстрації податкових накладних продовжують молоти прозорий український бізнес, щоденно зменшуючи надію на виправлення ситуації.

В той же час системні “скрутки” не зупинили свою роботу навіть у період воєнного стану та “стимулюють” бездіяльність економічного блоку чинної влади.

Подані мною з небайдужими до цього питання колегами пропозиції щодо термінового внесення до Податкового кодексу змін для припинення зупинення реєстрації податкових накладних, СХОЖЕ, БУДУТЬ ВІДХИЛЕНІ.

Вже в понеділок 28 листопада 2022 року на засідання податкового комітету планується винести на розгляд до другого читання проєкт закону №8079, до якого були подані зазначені поправки.

Проте ні в середу, ні в четвер, ні в п’ятницю НІ голова податкового комітету, НІ його перший заступник (до речі, автор проєкту, до якого подані поправки) не ініціювали проведення робочої групи для розгляду такого гострого для виживання бізнесу питання (хоча щодо всіх інших проєктів проведення робочих груп із залученням представників бізнес-спільноти було постійним).

Час втрачати не можна – кожен день функціонування діючої системи блокування податкових накладних є кроком до фатальних наслідків!

Я би запропонувала небайдужим представникам бізнесу прийти в понеділок безпосередньо на засідання комітету, але розумію, що під час воєнного стану це неможливо. Будь-які великі зібрання заборонено, урядовий квартал надійно охороняється від “сторонніх осіб”.

Тому відбувається так, що з бункера на Липській, 3 виходить на зв’язок у zoom голова комітету і вирішує, як бізнесу жити далі, звісно ж, за встановленими для нього правилами.

Толку не буде. Голова комітету – він же “виконувач обов’язків голови ДПС” – нікого не хоче почути, уникає широкого публічного обговорення проблем блокування податкових накладних – а треба було провести окреме спеціальне засідання податкового комітету!

Та й чи спроможний почути? Бункер завжди освітлений, повністю пристосований до тривалого перебування, там не потрібно витрачати кошти на генератори та пальне чи вишукувати інші можливості для того, щоб забезпечити діяльність.

Тому є дві паралельні реальності, які зовсім не перетинаються.

І все це схоже на пряме знищення українського підприємництва – від малого до великого платника податку!!!

Не хотілося б цього усвідомлювати, але це правда.

* * *

Нічого нового.

На засіданні профільного комітету його голова очікувано виступив категорично проти змін, спрямованих на припинення блокування ПН/РК.

Більше того, за його логікою, те, що відбувається зараз, – норма, боротьба з шахраями (тільки ними чомусь стали вважати половину бізнесу), система автоматична (так, саме так і сказав).

А це я натомість хочу влаштувати терор для бізнесу, пропонуючи не зупиняти реєстрацію ПН фактично, а враховувати інформацію щодо можливих правопорушень платників при подальшому плануванні контрольно-перевірочної роботи.

Твердження про те, що система автоматична, не витримує критики.
Що ж тоді розслідувала тимчасова слідча комісія, яка працювала в парламенті три роки?
Про що ж тоді кримінальні справи, порушені проти чиновників ДПС саме за ручне втручання в адміністрування ПДВ?
А зловживання податківцями пунктом 8 критеріїв оцінки ризиків (щодо наявності інформації, яка може свідчити про правопорушення з боку платників податків) – це не блокування вручну?

Що ж до першого заступника голови комітету пана Железняка, то на його думку, ці зміни, якщо й будуть прийняті, то ніколи не будуть підписані Президентом, оскільки Мінфін проти. Логіка «залізна»: Мінфін був проти «ДіяСіті», нарахувавши десятки мільярдів втрат, але закон прийнято, підписано, він набрав чинності і працює.

Отже, всі мої пропозиції на засіданні комітету було відхилено. Що ж, доведеться поборотися в залі, щоб раз і назавжди припинити шкідництво проти бізнесу. І, напевно, все ж таки реєструвати окремий законопроєкт.

Гадаю, таким чином усі вкотре переконалися в чистоті намірів народних депутатів, які голосно обіцяли вирішити проблему тотального блокування ПН/РК. 😡

Чи не найбільшу дискусію на сьогоднішньому засіданні профільного комітету викликали зміни щодо оподаткування грального бізнесу.

Це законопроєкт (№2713-д), який чи не вдесяте прагнуть занести до зали парламенту, і попри те, що складна ситуація в країні, партія влади наполегливо хоче його прийняти. Саме так сказав голова комітету.

Стосується законопроєкт зменшення податків для грального бізнесу (замість 30% для лотерей – 18%, для букмекерів – все по 10%; ПДФО при виграші до 67 тис. грн).

Ми всі маємо усвідомлювати, що за два роки, відколи легалізовано азартні ігри, так і не запрацювала система онлайн-моніторингу, а це означає, що ніхто не контролює обсягів доходів цього бізнесу, ніхто не контролює ігроманів.

Зате є спеціально створена Комісія з регулювання азартних ігор і лотерей (КРАІЛ), яка за ці ж два роки витратила на своє утримання 250 млн грн. При цьому держава отримала за видані ліцензії замість десятків мільярдів лише 1,5 млрд грн.

На моє запитання, а скільки ж коштує система онлайн-моніторингу, і чому вона досі не придбана, відповідь Івана Рудого (голови КРАІЛ), була такою: від 12 до 50 млн грн, і цих грошей держава не виділила.

Зміни рекомендували прийняти. За – 16 членів комітету (Гетманцев, Железняк, Ковальчук, Петруняк, Горват, Діденко, Іванчук, Кінзбурзька, Леонов, Лукашов, Ляшенко, Марусяк, Мотовиловець, Рєпіна, Сова, Устенко).
Утрималися – 2 (Холодов, Герега).
Проти – Южаніна.

В цікаві часи живемо. 🤔


Автор