Санкції на часі. 23.11.2022

Ростислав Павленко

США виділили Україні $4,5 мільярди, а Світовий банк – $60 мільйонів. Франція надасть Україні кредит EUR100 млн.

Туреччина передала на потреби Збройних сил України реактивні системи залпового вогню TLRG-230 разом із керованими боєприпасами до них.

ЄС та G7 можуть погодити пропозицію щодо встановлення максимуму ціни на нафту (на рівні близько 60 доларів за барель), а Єврокомісія офіційно запропонувала стелю ціни на газ.

Коло стискається, рашистів вичавлюють на дно. Повільно, але впевнено.

1. росія буде змушена скоротити видобуток нафти через новий пакет санкцій, який включає граничну ціну і заборону страхування танкерних перевезень.

Гранична ціна на російську нафту почне діяти 5 грудня: барелі, які продаються дорожче, втратять страховки при танкерних перевезеннях, що закриє для них не тільки порти країн G7, а й турецькі протоки.

Для нафтової галузі це може означати крах, відновитися від якого вона не зможе: так різко зменшивши видобуток у пандемію, росія так і не змогла повернути її на колишні рівні.

2. Китай частково призупинив закупівлю сирої нафти з росії напередодні запровадження граничної ціни на російський енергоносій.

Китайська сторона все ще не наважується закрити угоди щодо купівлі кількох партій сибірської нафти ESPO з грудневим навантаженням. Трейдери зазначили, що операцію відкладено до того моменту, поки не з’явиться більше інформації про верхню межу цін на російську нафту.

3. Обвал нафтовидобутку створить проблеми держбюджету рф.

У макропрогнозі Мінекономрозвитку закладено лише незначне зниження видобутку – з 515 до 490 млн. тонн на рік (-5%).

Діра в бюджеті може виявитися в 1,5 рази більше – до 4,5 трлн. рублів, оцінюють аналітики.

4. Австрія різко знизила залежність від російського газу.

Австрія з лютого по вересень різко знизила частку російського газу в постачанні з 79% до 21%. Рівень заповнення газосховищ у країні перевищив 95%.

Постачання палива йде з Норвегії, Північної Африки та Центральної Азії.

5. В ЄС почали підготовку дев’ятого пакету санкцій проти росії.

Польща, Латвія, Литва та Естонія, які виступають за більш жорсткі і швидкі санкції ЄС проти рф, підштовхують інші столиці і Єврокомісію до того, щоб домовитися про верхню межу цін на нафту і дев’ятий пакет санкцій ЄС одночасно.

І далі ж буде.

Автор