Санкції на часі. 10.10.2022

Ростислав Павленко

Як і в кожному складному процесі, в підтримці санкцій є свої хвилі ентузіазму і спаду. Перед зимою, коли ухвалюються бюджети і палають політичні дискусії, дедалі гучніші голоси за послаблення тиску. При тому стараються і відверта рашистська агентура, і радикали всіх мастей, і популісти, для яких головне – хайп на проблемах.

Тому почастішали скептичні коментарі європейських політиків, а популістам, радикалам і рашистській п’ятій колоні вдається збирати навіть протестні акції.

Ті, хто ще пам’ятає радянські роки, може згадати, що таке вже було. Та сама публіка – точніше, їхні батьки, – вдавалися до тих самих засобів дискредитації санкцій усі 1980-ті. Але все було марним – рашисти опинились на дні, а срср розпався.

Україна може суттєво наблизити такий самий фінал для рф, якщо допоможе нашим союзникам у демократичних країнах встояти і перемогти важку дискусію в суспільстві проти цинічних і безпринципних маніпуляторів. Окрім зрозумілих заходів із переконання союзників, чим займаються і будуть займатися і влада, і Порошенко, і експерти, дуже важливо позбавити «розуміючих путіна» аргументів про «корумповану, авторитарну» Україну, яка буцімто така сама, як росія.

Пропагандони на росії і їхні гебіські господарі не розуміють, що для західного суспільства справді важливі цінності, і зокрема розуміння, що вони на стороні Добра у боротьбі проти зла. Демократична Україна, яка бореться за свою свободу, досі утримує підтримку близько двох третин громадян провідних західних країн. Щоб ця підтримка трималась і збільшувалась, верховенство права (а не політичні переслідування), свобода слова (а не монополія) і прозорість (а не корупція) мають демонструвати вільному світу: Українці – свої, які протистоять орді.

Допомагаючи своїм, набагато легше перенести всі складнощі зими і увійти у світ без росії. І в цьому – великий внесок кожного українця у Перемогу і серйозна підтримка Збройним Силам, які отримуватимуть більше потрібних озброєнь.

1. Фонд національного добробуту у росії продовжує скорочуватися.

За місяць він скоротився на 1,08 трлн. руб. Спалення майбутнього рашистів триває.

2. Паралельно на росії різко скорочують витрати на боротьбу з раком (на 19%), серцево-судинними захворюваннями (майже на третину), будівництво та ремонт поліклінік та лікарень (на 22%).

3. Популярна на росії фінська криптобіржа LocalBitcoins перестала обслуговувати гаманці росіян.

4. На тлі мобілізації рашистам стає дедалі більше не до розваг. Як міг би підказати їм зрадник янукович – «нєт врємєні для развлєчєній».

Дорогі ресторани на росії втратили 20-30% платоспроможних клієнтів через масову еміграцію на тлі мобілізації.

Після оголошеної мобілізації з відпливом відвідувачів також зіткнулися індустрії фітнесу і розваг. Продаж абонементів у фітнес-клубах знизився на 10–25%, і почастішали випадки відмов від куплених абонементів.

Постраждала і концертна сфера: лише протягом тижня з 19 по 25 вересня організатори скасували або перенесли близько 100 виступів, фестивалів та вечірок.

5. Попит на бронювання будинків під москвою на Новий рік впав у порівнянні з минулим роком на 60%.

Нєвєсьолий будєт год на росії.

І далі ж буде.

 

Ілюстрація © Elizabeth Brockway/The Daily Beast

Автор