Санкції на часі. 30.09.2022

Ростислав Павленко

Світ уже втратив лік порушенням путіним міжнародного права. Однак «визнання» «суверенітету і незалежності» областей іншої країни, територію яких російські війська навіть цілком не контролюють, – це доведення до вивершеності абсурду знущання з цивілізованого світу.

Аж такого не практикували, здається, навіть вчителі і натхненники путіна – гітлер і сталін. Це – потворне кривляння гопніка у підворітні: «а що ви мені зробите?».

Відповідь має бути консолідованою і рішучою. Рашистам місце на дні. Найближчі тижні покажуть, чи терпець спостерігати за знущаннями таки увірвався, і жабу нарешті доварять остаточно – а чи поступове удушення залишатиметься поступовим. А путін і далі глумитиметься і кривлятиметься.

1. Єврокомісар з питань енергетики Сімсон заявила, що ЄС готовий запровадити обмеження цін на газ, який використовується для виробництва електроенергії.

2. Єврокомісія запропонувала заборонити імпорт сталеливарної продукції з росії в рамках восьмого пакету санкцій, а також експорт у рф напівпровідників та деяких побутових товарів.

3. Курс китайського юаня обвалився до долара до мінімуму за 14 років, потягнувши на дно вартість російських резервів.

4. За словами помічниці голови Мінфіну США з питань фінансування тероризму та фінансових злочинів Елізабет Розенберг, економічна ситуація на росії “похмура та продовжує суттєво погіршуватися”.

«Російський фондовий ринок зараз знизився приблизно на 35% від довоєнного рівня. Росія нераціонально використовує свої фонди, призначені на “чорний день”, і наближається до фіскального дефіциту до кінця року», — наголосила Розенберг.

5. Уряд росії запланував оштрафувати громадян і бізнес на рекордні 435 млрд рублів – у 1,7 разів більше, ніж торік.

Наступного року заплановано оштрафувати населення і компанії на 141,32 млрд рублів, 2024-го — на 145,75 млрд, 2025-го — на 148,1 млрд.

Забратись геть з України коштуватиме для кожного росіянина дешевше, ніж і далі утримувати путінський режим і його злочини.

Далі скоро буде.

 

Карикатура: Олексій Кустовський

Автор