Скіфське золото: Верховний суд Нідерландів відмовив росії у продовженні термінів

Верховний суд Нідерландів відмовив так званим кримським музеям, яким не вдалося знайти адвокатів, котрі б представляли їхні інтереси в суді, у продовженні термінів подання письмових пояснень.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказав адвокат АО “Сергій Козьяков та Партнери” з команди у справі “скіфського золота” Андрій Пилипенко.

“22 квітня 2022 року Верховний суд ухвалив, що сторони повинні подати розширені письмові пояснення до Верховного суду Нідерландів до 16 вересня. Разом із тим 14 вересня так звані кримські музеї направили до Верховного суду “термінове” клопотання про продовження термінів подачі письмових пояснень на 2 місяці нібито через те, що вони не можуть знайти юристів у Нідерландах. На їхню думку, це пов’язано із “політичною ситуацією в королівстві Нідерланди”, – сказав він.

Пилипенко зазначив, що Україна разом з музеєм Алларда Пірсона заперечили проти клопотання.

“Верховний суд ухвалив відмовити російській стороні в задоволенні їх запиту з огляду на відсутність поважних обставин. Тобто, письмові пояснення до Верховного суду загалом на користь України подані тільки державою Україна та музеєм Алларда Пірсона. З великою ймовірністю суд вже не дозволить російській стороні подати свої пояснення”, – пояснив Пилипенко.

Як повідомляв Укрінформ, рішення Верховного суду Нідерландів у справі про приналежність колекції скіфського золота очікується 2023 року.

Міністерство юстиції разом з МКІП, МЗС та адвокатами повноцінно готується і, як і раніше, надає переконливі аргументи та докази в рамках розгляду справи.

26 січня 2022 року так звані кримські музеї подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення скіфського золота Україні.

Нідерландська юридична фірма Houthoff відмовилася представляти у Верховному суді в Гаазі інтереси “російських кримських музеїв” у справі “скіфського золота”.

За наслідками слухань в Апеляційному суді Амстердама про приналежність колекції “скіфського золота” 26 жовтня 2021 року суд ухвалив рішення повернути експонати виставки “Крим. Золотий острів у Чорному морі” до Києва, керуючись українським законодавством і виключним правом України розпоряджатися своїм культурним надбанням.

Однак чотири суб’єкти, що видають себе за кримські музеї – Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Бахчисарайський історико-культурний заповідник і Національний заповідник “Херсонес Таврійський” – звернулися до Верховного суду Нідерландів, щоб оскаржити рішення Апеляційного суду в Амстердамі.

Колекцію скіфського золота привезли у музей в Амстердамі на виставку ще до окупації півострова росією.

Скіфське золото, доки триває судова тяганина, зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

(кликабельно, зображення більшого розміру відкриється в новому вікні)

Джерело

 

Українське радіо: У Мінкульті прокоментували, що буде зі скіфським золотом після рішення Верховного Суду Нідерландів (аудіо)

Колекцію скіфського золота привезли до музею в Амстердамі на виставку ще до окупації півострова Російською Федерацією. Доки триває судова тяганина, скіфське золото зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. Наразі Верховний Суд Нідерландів відмовив так званим кримським музеям у продовженні термінів подання письмових пояснень. Більше про це в ефірі Українського радіо розповіла заступниця Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Катерина Чуєва.