Санкції на часі. 01.09.2022

Ростислав Павленко

Загарбники роблять усе, щоб перешкодити роботі комісії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС. Відмовляються швидко допустити їх до об’єкту (певно, приховуючи і переховуючи техніку і сліди перебування), «дають на інспекцію один день» – хоча представники делегації уже повідомили і про кілька днів роботи, і про можливість постійної місії на станції. Обстрілюють Енергодар і маршрут до станції, поширюючи нісенітниці.

Точно нерозумним було би зупиняти станцію, як пропонують деякі оглядачі та посадові особи. Фактично, за росію зробили б велику частину роботи з завдання економічної шкоди Україні: ЗАЕС виробляє практично половину всієї електроенергії АЕС, які, своєю чергою, виробляють близько 60% всієї електрики в Україні.

Тому, замість іти на «прості рішення», комісія могла б засвідчити чергові злочини рашистів – і ці висновки можуть лягти в основу чергового пакету санкцій, які прискорять падіння держави-агресора на дно.

1. ЄС, як і прогнозувалось раніше, призупинить угоду з рф про спрощений візовий режим.

Припинення угоди передбачає збільшення розміру мита з 35 до 80 євро за оформлення шенгенської короткострокової візи. Також збільшиться термін розгляду заявки. У росіян також можуть запросити додаткові документи залежно від мети візиту до країн Євросоюзу.

Крім того, як стверджують джерела Financial Times, Фінляндія, Польща, Литва, Латвія та Естонія вимагають від Єврокомісії посилити візову політику щодо росії. Поки загальне рішення не буде прийнято, країни Східної Європи мають намір самостійно обмежити в’їзд для громадян рф.

Це суттєво ускладнить подорожі росіян до Європи, зважаючи на заборону польотів і перспективу закриття безпосередніх кордонів рф і ЄС.

2. Євросоюз ухвалив рішення не визнавати російських паспортів, виданих на захоплених українських територіях.

“Ми погодилися, що паспорти, видані російською владою на окупованих територіях України, не визнаватимуться”, – заявив за підсумками зустрічі міністрів країн ЄС у Празі Жозеп Боррель, Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки.

Раніше представники США і ЄС неодноразово заявляли, що не визнають жодних псевдореферендумів, які окупанти збираються проводити на тимчасово загарбаних українських територіях. Такі «референдуми» означатимуть нову хвилю санкцій.

3. Технологічне відставання росії від Заходу призводить до ефективності санкцій у багатьох життєво важливих сферах.

Зокрема, росія залишилася без серверів. Поставки впали вп’ятеро, незважаючи на «паралельний імпорт» – крадіжки, які все ж не можуть цілком компенсувати нормальну торгівлю, особливо у високотехнологічному сегменті.

У червні до росії було завезено серверів на 79% менше, ніж у лютому. Три чверті російського ринку серверів займали п’ять компаній: американські Dell та HPE, китайські Lenovo та Huawei, а також японська Fujitsu. Всі вони згортають або вже згорнули роботу на російському ринку.

4. Близько половини росіян вважають, що найближчими місяцями у них зростуть витрати на продукти харчування.

Приблизно третина споживачів очікує скорочення своїх витрат на одяг, взуття, побутову техніку та електроніку.
33% респондентів очікують зростання вартості на товари для дому та ремонту.
30% — на одяг та взуття.
27% — на послуги, пов’язані з красою та здоров’ям.
19% — на електроніку та побутову техніку.

5. Понад 80% росіян частково або повністю втратили свої заощадження після початку повномасштабної війни.

Кожен п’ятий опитаний повідомив, що втратив майже всі накопичення, а 8% повністю втратили «фінансову подушку». Понад третину респондентів помітили зростання повсякденних витрат на 20-30%.

І далі буде.

Автор