Мінкультури розпочало програму фінансової підтримки юних митців

У 2017 році Міністерство культури започаткувало програму фінансової підтримки юних митців для їх участі в міжнародних виконавських конкурсах, що проходять за кордоном. Створення такої програми передбачено Довгостроковою стратегією розвитку культури – стратегією реформ і спрямовано на створення додаткових можливостей найбільш талановитим дітям для їхнього мистецького розвитку та популяризації української мистецько-педагогічної та виконавської школи в світі.

Програма підтримки діє для учнів державних спеціалізованих музичних і художніх шкіл (шкіл-інтернатів), які перебувають у сфері управління Міністерства культури. Ці діти вже визначилися зі своїм професійним майбутнім і кращі з них матимуть додаткову нагоду порівняти свої навчальні мистецькі досягнення з досягненнями однолітків з інших країн.

Першими право на таку підтримку отримали – піаністи Олександр Панченко, учень 10 класу Харківської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату (клас викладача Баличової Н. І.) та Ірина Кузьмич, учениця 9 класу Львівської спеціалізованої музичної школи-інтернату імені С. Крушельницької (клас викладача Мойсяк Ю. І.). Учні взяли участь у Міжнародному конкурсі піаністів Feurich Wettewerbs fur Gesang-, Klavier – und Kammermusik, другий, фінальний тур якого проходив у Відні (Австрія) з 1 по 3 липня 2017 року.

Конкурс відбувався в номінаціях фортепіано соло, фортепіанний дует, камерна музика з фортепіано соло та камерна музика з сольним співом та фортепіано. У чотирьох вікових групах змагалися 48 учасників з дев’ятнадцяти країн світу: Австрії, Австралії, Азербайджану, Бельгії, Болгарії, Грузії, Індії, Казахстану, Китаю, Литви, Малайзії, Нідерландів, Німеччини, Південної Кореї, Польщі, Румунії, США, Франції, України та Японії.

Олександр Панченко виборов почесну третю премію, Ірина Кузьмич отримала диплом учасника з відзнакою. Обидва піаністи змагалися в сольних програмах.

За результатами конкурсу Олександр Панченко взяв участь у гала-концерті переможців та отримав запрошення на участь відразу в другому турі престижного міжнародного виконавського конкурсу Vienna International Art Open – 2017.

Своїми враженнями від участі в конкурсі поділилася Ірина Кузьмич: «Я прибула у Відень автобусом близько 17 години, а вже 1 липня – мій виступ. Це була перша моя участь у міжнародному конкурсі за межами України. Я була наймолодшою в своїй віковій групі (наприкінці квітня мені виповнилось 15 років), але змагатись було цікаво. В результаті я отримала диплом з відзнакою. Після нагородження зі мною особисто поспілкувалась голова журі конкурсу (Тетяна Шевчук (Tatiana Chevtchouk), Амстердам, Нідерланди – авт.). На конкурсі я отримала великий досвід і запал до кращого навчання», – зазначила юна піаністка.

Міністерство культури й надалі продовжуватиме надавати фінансову допомогу талановитим учням державних мистецьких шкіл, оскільки це є однією з важливих форм підтримки мистецького потенціалу України та ефективним засобом популяризації української мистецької педагогіки в світі.

Джерело