23 серпня відбудеться Другий саміт Кримської платформи

Петро Порошенко

Сьогодні увага українського суспільства прикута до Другого саміту «Кримської платформи». Є шанси, що завдяки нашим героїчним та фантастичним ЗСУ, це буде останній такий саміт, бо наша перемога поверне Крим в Україну.

Завдання влади – допомогти нашим збройним силам через збільшення міжнародної підтримки Україні та послаблення країни-агресора.

В умовах війни цей захід – не про Крим, а про майбутнє України. Бо плани Кремля є зрозумілими. Анексувати всю Україну. А те, що відбулося в Криму після анексії – тотальне зросійщення, витіснення всього українського, мілітаризація, чекало б і на всю Україну у випадку її захоплення.

ЗСУ зупинили ворога, і тепер всі разом маємо перемогти росію, звільнити всі українські території, включаючи Крим і Донбас, а також нейтралізувати на довгу перспективу агресивні імперські апетити путінського режиму.

Тому порядок денний завтрашнього саміту має включати кілька важливих елементів: більше зброї та фінансів Україні, сильніші санкції та ізоляція росії, швидший рух до ЄС і НАТО.


Коментар міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби щодо підготовки до саміту Міжнародної Кримської платформи

Інформуємо щодо підготовки до саміту Міжнародної Кримської платформи, який відбудеться завтра, 23 серпня, в онлайн-форматі.

Президент Володимир Зеленський поставив дипломатії три чіткі завдання щодо посилення Кримської платформи:

Збільшити кількість учасників

Розширити географію участі в Кримській платформі

Підвищити рівень учасників саміту

Вже зараз можу відзначити, що МЗС разом із Офісом Президента України, нашими посольствами і місіями за кордоном успішно виконують всі три. Цьогорічний саміт позитивно здивує як кількістю учасників, так і глобальною географією та рівнем представленості.

Минулоріч установчий саміт Кримської платформи став найбільшою дипломатичною подією в українській історії, але географія учасників виявила і слабкі місця. Тоді нам вдалося консолідувати весь євроатлантичний простір та країни Групи семи, але інші регіони, зокрема Азія, Африка, Латинська Америка, були представлені порівняно слабко.

Цьогоріч Кримська платформа стане дійсно глобальною. Її географія розшириться, зокрема за рахунок країн Африканського континенту та іншого боку Атлантики.

Ми вже отримали підтвердження від нових країн і міжнародних організацій. Вищим буде і рівень учасників. Минулоріч із 46 делегацій 15 були представлені на рівні глав держав, урядів та парламентів і ще 3 – на рівні керівників міжнародних інституцій.

Станом на зараз участь в другому саміті Міжнародної Кримської платформи підтвердили вже близько 60 країн і міжнародних організацій. Серед них близько 40 на рівні Президентів та Прем’єр-міністрів.

Розкривати всі деталі не буду, щоб не полегшувати завдання нашому ворогу. Завтра все побачите.

Для того, щоб зробити Кримську платформу справді глобальною, ми активно переконували держави усіх континентів, що цей формат не лише про Крим, а загалом про справедливість, міжнародне право, повагу до кордонів і дотримання принципу територіальної цілісності.

Абсолютна більшість держав світу відчувають, що дотримання цих принципів складає основу безпеки їхніх власних країн і їхніх людей. Тому в успіху Міжнародної Кримської платформи, мета якої — деокупація Криму та відновлення міжнародного права – зацікавлений весь світ.

Саміт Кримської платформи особливо актуальний зараз, на тлі повномасштабної війни. Російська агресія демонструє, наскільки гостро стоїть питання завершення окупації Криму. Адже Росія використовує захоплений півострів як військову базу для своєї агресії та дестабілізації всього світу. Повернення Криму під контроль України гарантуватиме безпеку всього Чорноморського регіону, Європи та світу. Той факт, що кількість учасників Саміту Кримської платформи зросла більш, ніж на третину, а географія участі стала по-справжньому глобальною, свідчить, що весь світ на боці України в питанні повернення Криму.

Повернення Криму є одним з ключових принципів дипломатичної команди Президента Зеленського. Це те завдання, яке ми ніколи не залишимо та не забудемо. Справедливість буде відновлена, а Крим був, є, і буде Україною.

Дивіться трансляцію на офіційному сайті, фейсбуці та YouTube-каналі Кримської платформи – українською, англійською та жестовою мовами.

Джерело

Автор