Вісті з фронтів. 11.08.2022

Костянтин Машовець

Поточні новини…

– Російське військове командування провадить активні заходи з “відновлення” своїх частин та підрозділів, які понесли суттєві втрати у попередніх боях, а також намагається наростити чисельність своїх військ на визначених напрямках.

Зокрема, 200- а мсбр 14-го АК Північного флоту, яка діє на Харьковскому напрямку силами 1 БТГр, поповнюється за рахунок 71-ї (Нагурське, о.Земля Олександри, архіпелаг Земля Франца-Йосифа) та 99-ї (о.Котельний, Новосибірські острови) тактичних груп корпусу. В свою чергу, з залізничної станції “Лоустарі” на територію України вже відправлено ешелон зі ще однією БТГр цієї бригади.

– Противник інтенсивно готується до відновлення активних наступальних дій у напрямку на Сіверськ. Для цього командуванням військ противника вже сформовано штурмові групи зі складу 21-ї мсбр 2-ї ЗВА, 55-ї та 35-ї мсбр 41-ї ЗВА, які підсилюються танками 68-го тп 90-ї тд. Загалом, це до 4-5 БТГр, які “приготовано” спеціально для наступу та захоплення Сіверська. На цей же напрямок перегруповано підрозділи 120-ї абр, які за всіма ознаками, скоріше за все, будуть “працювати” в інтересах цього угрупування.

Наскільки я розумію, головна мета – вийти у район південніше Сіверська та перерізати сполучення між Соледаром та Сіверськом. Скоріше за все, будуть атакувати по напрямках Спірне – Івано-Дар’ївка та Білогорівка – Веселе – Роздолівка.

Також, на мій погляд, одночасно з цим інша тактична група зі складу 15-ї, 30-ї та 74-ї мсбр (2-ї та 41-ї ЗВА), підсилених не менш як 1-ї танковою БТГр зі складу 90-ї тд (загалом до 5-6 БТГр), спробує прорватися через р. Сіверський Донець по напрямку на Миколаївку (східніше Слов’янська), а також форсувавши річку на ділянці десь Дронівка – Серебрянка, вийти на північні околиці Сіверська. Цілком можливі “допоміжні” атаки силами 2-го АК Луганди на Верхньокам’янське зі сходу.

– Судячи зі всього, командування військ противника дійшло до висновку про “недостатність рівня ефективності системи ППО”, яка прикриває його угрупування військ на тимчасово окупованій території п-ва Крим та в Південній операційній зоні. Ще 8-го серпня на АБ Бельбек з АБ Кущевська була перекинута ланка (4 одиниці) винищувачів-перехоплювачів типу Миг-31БМ.

За всіма ознаками, враховуючи здатність цих літаків ефективно боротися з низьколітаючими малорозмірними цілями типу КР, російське командування планувало залучити їх для підсилення системи ППО свого міжвидового угрупування на п-ві Крим.

До речі, починаючи з 1.09.2022 р. усім військовослужбовцям російських окупаційних військ, які дислокуються на окупованій території п-ва Крим, заборонено надавати щорічні відпустки за поточний рік.

– Наскільки я розумію, командування військ противника активно готується також до “запеклих боїв” на Запорізькому напрямку. Воно “раптово повернуло” з Херсонського плацдарму в район Мелітополя БТГр-и 40-ї та 155-ї обр МП, а також активно провадить підсилення передових БТГр 19-ї та 42-ї мсд 58-ї ЗВА Південного ВО на напрямках Пологи – Гуляйполе (+ до 2-БТГр), а також на напрямку Новомайорське – Пречистівка ( + 2 БТГр зі складу 37-ї мсбр 36-ї ЗВА Східного ВО).

Враховуючи зосередження також на цьому напрямку не менш як 3-х батальонів пвк “вагнер”, а також БТГр 5-ї тбр, 22-ї обр СпП, 100-ї рбр, це не враховуючи БТГр зі складу мсп 19-ї та 42-ї мсд 58-ї ЗВА, які вже тут втягнуті у напружені бої в районі Щербаків – Нестерянки, Полог та південніше Вугледару, вимальовується достатньо цікава “картинкО”.

* * *

Про шкідливі звички, або тилове рукоблуддя… наближається…

Ви будете сміятися, але росіянці почали ще активніше вигрібати білоруськи збройові “закрома”.

Найближчим часом з 969-ї БРТ мо рб (Уручча) планується відправити черговий “батальйоний комплект” (32 одиниці) БМП-2 до 22-го ЦБРТ ЗВО зс рф (п. Буй). А шо такоЄ, де власні “двійки” ділися?

1. Командування військ противника почали “суттєво турбувати” активні та наполегливі дії ЗСУ по напрямку Довгеньке – Кам’янка та Богородичне – Яремівка.

Принаймні підсилення вже достатньо “порепаної” БТГр зі складу 752-го мсп 3-ї мсд 20-ї ЗВА, яка намагається “зцементувати” цю ділянку фронту, ще однією “свіжою” танковою ротою (до 8-и танків південніше Сухої Кам’янки) та важкою вогнеметною ротою (2 одиниціі БМ ТОС-1/1А “Буратино/Солнцепёк”, скоріше за все, зі складу 1-ї мобільної бригади РХБЗ) достатньо красномовно про це свідчить.

2. Як я вчора повідомляв, угрупування військ противника “Центр” (ага, те саме, яке колись було “Восток”) активно готується перейти найближчим часом зразу на кількох ділянках фронту до наступальних\штурмових дій у напрямку Сіверська. Його командування вже почало перекидання з району Лисичанська на визначені ділянки сформовані зведені штурмові групи (про їхній склад писав вчора).

Окрім того, в резерві цього угрупування “намалювалися” підрозділи (десь до мсб) 201-ї “таджикістОнської” військової бази зс рф.

3. Побічним показником обсягу “уражень”, отриманих особовим складом та штатними одиницями ОВТ 43-го омшап внаслідок недотримання заходів безпеки на АБ Новофедорівка (м. Саки) є декілька достатньо красномовних подій, зокрема:

– Для виконання завдань у північно-західній частині Чорного моря (контролю повітряної та надводної обстановки) командування військ противника вимушено відтепер замість літаків 43-го омшап залучати винищувачі Су-27/30СМ 38 вап (Бельбек) 27 змад-ї 4-ї А ВПС і ППО.
– У зв’язку із загрозою “нерегламентованого паління у невстановлених місцях із послідуючою самодетонацією боєзапасу засобів ураження” російське командування також вирішило перемістити “залишки” підрозділів забезпечення 319-го овп-у (с.Чернігівка) 11 А ВПС і ППО Східного ВО зв рф з АБ Новофедорівка (м. Саки) на АБ Кримськ (Краснодарський край).

4. На Херсонсько-Бериславському плацдармі противника в оперуючих тут підрозділах, судячи зі всього, почались трабли з матеріально-технічним забезпеченням (МТЗ) внаслідок “якихось непоняток” із основними під’їздними комунікаціями через Дніпро.

Ще 10-го серпня командуванню військ противника вдалося перетягнути через дамбу Каховської ГЕС десь під 140 одиниць автомобільної та спеціальної техніки (в основному паливозаправників) з предметами МТЗ + 4 одиниці БТР-80А.

Очевидно, що таке скупчення досить “чутливих до вогневого ураження” засобів тилового забезпечення командування військ противника допустило вимушено, намагаючись одномоментно завести на плацдарм (й там розосередити) максимально можливі обсяги постачання, поки по тій самій дамбі ще можливо було щось перетаскувати.

А все через систематичне вогневе ураження з боку ЗСУ його основних шляхів підвозу, особливо в найбільш вразливих місцях (мостових переходах через р. Дніпро та Інгулець). Внаслідок чого виникла цілком реальна загроза різкого падіння рівня їхньої пропускної здатності (й відповідно рівня ефективності МТЗ військ, які розгорнуті противником на самому плацдармі), а то й загального їх руйнування. Ось вони й сформували “максимально можливий” по довжині тиловий конвой, набили його під зав’язку усіма можливими предметами МТЗ і поспіхом відправили його на плацдарм, поки це було ще можливим.

Після того, як ця фігня переправилася через Дніпро, вона поперла на Шилову Балку явно для того, щоб довезти усе це до тих підрозділів противника, які зараз зосереджуються на Криворізькому напрямку. Очевидно, що командування військ противника вперто, навіть не дивлячись на те, що об’єктивні обставини зовсім цьому не сприяють, готує (або робить вигляд, що готує) свою активізацію на Криворізько-Нікопольскому напрямку.

Але у мене таке враження склалося, що українське командування, скоріше за все, дуже уважно відслідкувало переміщення цього аргишу. І тому через добу по дамбі в Н. Каховці знову прилетіло, і теперь її стан усі могли побачити на “вірусному” відео.

Думаю, це було “одне з останніх”, так би мовити, “тилових задоволень” російських військ на Херсонсько-Бериславському плацдармі. Далі буде, скоріше за все, лише “поромний онанізм”…


Шановні читачі!

Якщо вам подобаються мої тексти, то маєте можливість висловити власну прихильність до них у скрутний для автора момент не тільки “лайком”, але й фінансово… За що, буду щиро вдячний.

Ще раз підкреслюю, ЦЕ ВИКЛЮЧНО НА ДОБРОВІЛЬНІЙ ОСНОВІ, я до того нікого не примушую.

Реквізити:

4731 2196 1439 9123 карта ПриватБанку

PayPal: oksanam83@gmail.com

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор