Санкції на часі. 02.08.2022

Ростислав Павленко

За даними аналітичного проекту Oryx, який за відкритими даними збирає інформацію про військові втрати сторін під час війни, росія з початку повномасштабного вторгнення в Україну втратила 5020 одиниць техніки, з них 3202 знищено, 103 пошкоджено, 323 кинуто і 1392 захоплено.

Водночас, за даними Генерального штабу ЗСУ, рашисти станом на 2 серпня втратили 1768 танків і 4014 бойових броньованих машин.

Дані проекту Oryx завжди занижені, оскільки йдеться про безумовно підтверджені втрати на підставі візуального спостереження, фото- та відео матеріалів (що далеко не завжди можливо). Але навіть ці дані дуже промовисті: рф втратила в Україні більше техніки, ніж є на озброєнні кількох європейських країн, разом узятих.

Ліквідація триває; санкції, тим часом, мають змінити «економічний баланс війни» на негативний і відправити рашистів на дно.

1. Постачання російської нафти з середини червня впало на 13%, або на 480 тис. бар. в день.

Скорочення експорту відбувається за рахунок скорочення покупок в азійському напрямку — зараз дедалі менше російської сировини купують Китай та Індія. Порівняно з піковими значеннями поставки до цих країн скоротилися приблизно на 15–40%.

Услід за проваленим імпортозаміщенням «експортозаміщення» на неєвропейських ринках також чекає фіаско.
Тим часом, видобуток «газпрому» за 7 місяців скоротився на 12%. У “газпромі” стверджують, що головною причиною стало зниження споживання газу в Євросоюзі. А на імпорт російського вугілля у Євросоюзі взагалі почала діяти заборона.

2. Експорт російської металопродукції за перший квартал 2022 знизився на 11% (0,8 млн т), за другий – уже на 20%.

3. Під прямий вплив санкцій та «контрсанкцій» потрапило кожне трете «мономісто» (місто біля великого підприємства, де працюють мешканці) у росії.

Значне погіршення ситуації виявилося вже у 16 мономістах, у яких працює близько 200 тис. осіб. Ще 38 містоутворюючих підприємств зіткнулися з непрямими наслідками обмежень. Для решти мономіст негативні наслідки санкцій виявлять себе в третьому та четвертому кварталах 2022 року.

4. Селяни на росії залишаються без комбайнів: продажі впали на 40%.

Це насамперед пов’язане з нестачею іноземних комплектуючих для техніки.

5. Пілотам російських компаній порекомендували рідше використовувати гальмо при посадці та рулюванні, щоб зменшити знос деталей.

Пояснюється все просто – запчастин для авіапарку немає.

6. І розчиняти усі ці новини росіянам доведеться у саморобних напоях.

Імпорт міцних напоїв до рф впав на 35% за підсумками першого півріччя – до 32,54 млн л, ввезення віскі скоротилося майже наполовину. Основна причина — санкції та відмова від постачання найбільших виробників.

Враховуючи зростаюче споживання у цьому сегменті, бояришник скоро перетвориться на росії з мему на товар першої необхідності.

Далі буде.

 

Карикатура: Paresh Nath / National Herald

Автор