Вісті з фронтів. 22.07.2022

Костянтин Машовець

– Впродовж крайніх днів стало очевидно, що противник активно готується до нарощування інтенсивності бойових дій не тільки північніше та північно-східніше Харькова, а й південніше та південно-східніше міста.

Адже командування тактичної групи російської 29-ї ЗВА у обсязі не менш, як 4 БТГр та 2-3 ТГр зі складу 36-ї мсбр, 288-го мсп та 200-ї абр, протягом останніх 2-х діб спромоглося організувати низку атак на Чугуївському напрямку, явно з метою тактичного покращення вихідних рубіжів для подальших активних дій.

До того ж, у цій же смузі фіксується інтенсивне розосередження противником складів та місць зберігання боєприпасів (район Балаклея, Шевченкове та Волохів Яр) та їх активне поповнення.

Окрім того, в цій же смузі командуванням військ противника застосовуються інтенсивні заходи щодо підсилення спроможностей своїх артилерійських ТГр вести контрбатарейну боротьбу із відповідними силами та засобами ЗСУ. Зокрема, принаймні у двох місцях ( р-н Таранушине та Сніжківка) з метою виявлення вогневих позицій української артилерії фіксується розгортання противником радіолокаційних комплексів артилерійської розвідки типу “Зоопарк-1”. За всіма ознаками, на цьому напрямку противнику особливо дошкуляє українська артилерія.

– Командування військ противника потягнуло до Дніпра військову та спеціальну техніку для наведення понтонних переправ через річку. Зокрема, в районі Великі Копані в напрямку на Раденськ було зафіксовано пересування інженерного підрозділу російских війск (до 22-х одиниць понтонно-мостової та інженерної техніки). Судячи зі всього, противник планує наведення відповідної переправи десь на відрізку між Козачими Лагерями та Новою Каховкою. Принаймні, вперте бажання командування військ противника прикрити цей район за будь-яку ціну засобами ППО, навіть в умовах високої вірогідності їх виявлення та знищення далекобійними та високоточними засобами ураження ЗСУ, наштовхують саме на цю думку.

– Противник продовжує виношувати плани щодо використання в якості засобу “зупинки українського наступу на Херсон” у прибережних районах Херсонської області спеціальних сил та засобів. Зокрема, планується активна дія спеціальних розвідувальних та диверсійно-розвідувальних груп противника з Кінбурнської коси та прилеглих територій Національного природного парку та Чорноморського біосферного заповідника НАН України за допомогою швидкісних та малорозмірних плавзасобів.

Відповідні групи та підрозділи противника неодноразово фіксувалися в районі населених пунктів Покровського, Василівки, Геройского та Станіславського маяків (за нашими даними, там оперує зведена тактична група сил спеціального призначення, морської піхоти, засобів РЕБ та росгвардії противника загальною чисельністю до 2-х рот), а його катери також регулярно з’являються у районі Лимани та Парутине, фіксували їх появу й в районі Очакова.

– Командування військ противника продовжує масштабне перегрупування своїх сил та засобів на цілому ряді операційних напрямків. Зокрема, на Херсонському, Мелітопольскому та Луганському напрямках.

Головним сенсом цього перегрупування військ противника є створення умов для проведення успішних оборонних дій (переважно у Південній операційній зоні) та створення ударних угрупувань військ на низці інших ділянок для проведення активних наступальних дій (Слов’янсько-Краматорський, Харківський напрямки).

Окрім цього, противник активно відновлює систему бойового управління на тих напрямках, де її елементи зазнали сутєвих втрат внаслідок вогневих нальотів відповідних засобів ураження ЗСУ. Так фіксується розгортання принаймні ще одного ППУ (не нижче дивізійно-корпусного рівня, скоріше всього, армійського) на Краматорському напрямку, а також перекидання через Сватове на південь не менш як двох багатоцільових мобільних комплексів П-260Т “Редут-2УС”. Підозрюю, що на Краматорсько-Бахмутському напрямку противник намагатиметься створити нову єдину командну структуру з частини лівофлангових тактичних груп угрупування “Изюм” та Лисичанської групи військ, яка й буде координувати наступ на Краматорск та Бахмут зі сходу та південного сходу.

В свою чергу, в районі Берислава та Нової Каховки продовжується зосередження підрозділів 98-ї повітряно-десантної дивізії (пдд), які, скоріше за все, будуть в подальшому розгорнуті у другому ешелоні Херсонсько-Бериславського угрупування військ противника (відомого під назвою “Юг”) у оперативному підпорядкуванні 49-ї ЗВА ПвдВО.

На Запоріжському напрямку командування військ противника підсилило своє угрупування, яке діє в районі Василівки, Щербаків та південніше Оріхів, зразу 4-мя БТГр зі складу 83-ї дшбр, 100-ї орбр та чвк “вагнер”. При цьому “вагнери” та десантники зразу виведені у першу лінію, а батальон “сотки” розгорнутий у районі Токмаку “у резерві”. За рахунок цього противник зумів ущільнити бойові порядки БТГр 70-ї мсбр та 503-го мсп у районі Полог.

– Противник продовжує вести активну розвідку та контроль за повітряною та надводною обстановкою в районі Чорноморського узбережжя, яке залишається під контролем України (північно-західна частина Чорного моря). Зокрема, для цих цілей він використовує переважно авіаційну складову свого угрупування військ. Головним її завданням є виявлення місць дислокації засобів ППО та протикорабельних комплексів ЗСУ, далекобійних і високоточних засобів ураження, а також переміщення та місцезнаходження сил і засобів Сил оборони України, в тому числі на морі.

Так з цими цілями оперативно-тактична авіація противника продовжує виконувати щоденно польоти у північно-західній частині акваторії Чорного моря, у т.ч. в районі о. Зміїний. В середньому командування військ противника залучає для цього приблизно 15-17 літаків розвідувальної, винищувальної, бомбардувальної та протичовнової авіації.

Засобами радіолокаціного контролю ППО України було зафіксовано прольоти :

– 5-и винищувачів Су-27/30 38-го вап (АБ Бельбек) 27-ї змад 4 А ВПС і ППО,
– 6-и винищувачів Су-30СМ, 3-х бомбардувальники Су-24М (АБ Саки) 43-го омшап,
– 2-х протичовнових літаків Бе-12 318-го озмап (АБ Кача).

Періодично для ведення більш детальної розвідки цього району противник залучає до 2-х літаків-розвідників типу Су-24МР зі складу 11-го змап 4-ї змад 4-ї -А ВПС та ППО Південного військового округу.

* * *

Отже, я дивлюсь хайп по Високопіллю продовжується…

Значить так, ніякого оточення у ФІЗИЧНОМУ сенсі цього терміну у Високопіллі не має.

Насправді там є певна смуга території, південніше самого Високопілля, що прострілюється засобами ураження передових підрозділів ЗСУ, які протягом останніх тижнів змогли просунутись південніше дороги Іванівка – Високопілля, в районі н.п. Ольгіно.

З другого флангу, у районі села Потьомкиного українським підрозділам також вдалося просунутись на певну відстань південно-східніше Високопілля і також ущільнити вогневий контроль за цією місцевістю.

Таким чином, тактична группа російських військ у Високопіллі опинилась заблокованою з 3 (ТРЬОХ) сторін, а не зі всіх 4-х, продовжуючи утримувати за собою лише південніше та південно-західніше села оцю саму невелику смугу території.

Всього їх там ДО 1000 (зараз вже меньше).

Складається ця група в основному із російських військовослужбовців повітряно-десантних військ, а саме 11-ї гвардійської десантно-штурмової бригади (до 1 БТГр), а також певної кількості в\сл 205-ї окремої мотострілецької бригади та якоїсь кількості “мобіків” з бомбаських бантустанів (не більше роти). Цілком ймовірно, там також можуть бути присутні військовики зі складу 10-ї окремої бригади спеціально призначення.

Кілька днів тому, я писав, що дебільне прагнення російського військового командування вперто утримувати невигідні та незручні у тактичному сенсі позиції та рубежи ще зіграє з ним “поганий жарт”. По суті, так і відбувається.

Отже, постачання та пересування по цій смузі території для російських військ внаслідок суцільного вогневого контролю з боку ЗСУ суттєво ускладнено (я би навіть сказав, майже припинилося). Але власне самого оточення як такого там немає.


Шановні читачі!

Якщо вам подобаються мої тексти, то маєте можливість висловити власну прихильність до них у скрутний для автора момент не тільки “лайком”, але й фінансово… За що, буду щиро вдячний.

Ще раз підкреслюю, ЦЕ ВИКЛЮЧНО НА ДОБРОВІЛЬНІЙ ОСНОВІ, я до того нікого не примушую.

Реквізити:

5168 7520 1584 7737 карта Приватбанку

PayPal: oksanam83@gmail.com

Установа банку: ПриватБанк
МФО банку: 305299
Отримувач платежу: МАШОВЕЦЬ ОКСАНА АНАТОЛІЇВНА
IBAN: UA343052990000026207680257240
Рахунок отримувача: 26207680257240
Валюта карти: UAH
РНОКПП отримувача: 3018811669
Призначення платежу: Поповнення рахунку МАШОВЕЦЬ

 

Заставка: Генштаб ЗСУ

Автор