Санкції на часі. 14.07.2022

Ростислав Павленко

Посли ЄС починають консультації щодо запровадження нових обмежень проти рф. За оптимістичним сценарієм, заходи мають схвалити наступного тижня. Кожен такий крок наближає обвал рашистів на дно.

1. Цього року росія може втратити $85 млрд податкових надходжень через знижку в $30-40 на нафту Urals. А після повноцінного запровадження нафтового ембарго наприкінці року це джерело пересохне зовсім.

2. З 1 серпня Німеччина зупинить закупівлю російського вугілля, а з 31 грудня відмовиться від російської нафти. На Росію припадає 40 відсотків німецького імпорту вугілля та 40 відсотків імпорту нафти.

Частка рф у газовому імпорті до Італії за останні півроку зменшилася з 40% до 25%, і тепер Італія отримує більше газу з Алжиру, ніж із рф.

3. На росії бізнес попросив зменшити розмір етикеток для економії паперу та чорнила. На думку виробників, задля такої економії доцільно давати на упаковці трохи менше відомостей про товар.

Згадується жарт часів кінця срср, коли в радянських магазинах було достатньо двох людей: один мав стояти на вході і казати “Нічого немає”; а інший – на виході, і проводжати розчарованих покупців словами «Переконались?».

4. Надії на імпортозаміщення тануть щомісяця. У травні 2022 року виробництво автомобілів і техніки на рф стрімко скоротилося, що засвідчує навіть росстат:

– Виробництво автомобілів впало на 97%;
– Автобусів – на 77%;
– Тепловозів – на 63%;
– Скла – на 61%;
– Пральних машин – на 59%;
– Холодильників – на 58%;
– Вантажних вагонів – на 52%;
– Електродвигунів – на 50%;
– Пасажирських вагонів – на 40%;
– Пекарського обладнання та ліфтів – на 35%;
– Насосів – на 30%.

5. Якщо не здатні виробити самі, рашисти крадуть: рф відмовляється повернути іноземним власникам понад 400 авіалайнерів, взятих у лізинг.

Це формує відповідне ставлення, і коло «розуміючих путіна» звужується.

Далі буде.

 

Ілюстрація: Leopold Maurer

Автор