Петро Порошенко бере участь у Європейському Фінансовому Конгресі у Польщі (фото, відео)

Порошенко презентував програму економічного відновлення України на Європейському Фінансовому Конгресі у Польщі

 

Петро Порошенко виступив на Європейському Фінансовому Конгресі у польському місті Сопот. Під час виступу п’ятий Президент презентував програму економічного відновлення України і наголосив, що Україні потрібен План Маршалла, який націлений на членство нашої держави у Європейському Союзі та НАТО.

«Сьогодні ми зосереджені на Плані Маршалла для України. Він має ґрунтуватися на таких основних принципах – прозорості, ефективності та довіри. А також на принципі “кошти в обмін на реформи”», – зазначив Петро Порошенко.

«Нам потрібно побудувати нову Україну, забезпечити її повноцінну модернізацію – модернізацію всіх політичних, економічних та соціальних інститутів за Копенгагенськими критеріями членства», – вважає Петро Порошенко.

«Це буде Україна, яка ідеально вписується в ЄС. Україна, яка завершує європейський проект, тому що без України проект ЄС ніколи б не був завершеним. Для цього Україна вже зараз має отримати статус кандидата в ЄС. Це вивільнило б інвестиційний інтерес до України ще більшого масштабу. Це допомогло б реформам в Україні посилитися», – наголосив п’ятий Президент.

«Щоб це сталося, нам потрібен План Маршалла, який приведе Україну прямо до ЄС і НАТО», – переконаний Порошенко.

За його словами, координатором цього Плану відродження та відбудови України має стати Європейська Комісія як гарант майбутнього членства України в ЄС. «Після отримання статусу кандидата Україною Європейська Комісія буде слідкувати за ситуацією розвитку в Україні щодо відповідності критеріям – як після підписання Угоди про асоціацію, в якій було досягнуто 60% виконання. Також Угода про зону вільної торгівлі, яка надає Україні 44% ринку в торговельному балансі. У нас є безвізовий режим. Скоро буде річниця його отримання. Це також дуже потужний фактор просування України до європейських реформ», – нагадав Порошенко.

Він зазначив, що після 2014 року Україна попри російську агресію змогла впровадити чимало проєвропейських реформ, зокрема реформу децентралізації, очищення банківської системи, дерегуляцію бізнесу. І саме це разом із створенням нової української Армії дало нашій державі необхідну стійкість для спротиву широкомасштабному вторгненню росії.

Порошенко також закликав надати Україні зброю та посилити санкції проти росії: «війну потрібно виграти, а не закінчити. Тому що ця війна є небезпекою існуванню всього Західного світу. Тому нам потрібно мобілізувати зброю, санкції, ембарго тощо». П’ятий Президент закликав у сьомому пакеті зробити санкції екстериторіальними і повністю припинити російський експорт, а також відключити усю банківську систему держави-агресора від SWIFT.

Петро Порошенко наголосив: українці змогли здивувати світ і зможуть зробити це ще раз. Він закликав надати Україні у найближчий час статус кандидата у члени ЄС та ПДЧ в НАТО.

«Нам потрібно це зараз – статус кандидата. І тоді Україна вдруге здивує світ швидкістю своїх реформ. Україна – це найоптимістичніша нація на європейському континенті. Ми знаємо, чого ми хочемо, і знаємо як цього досягти», – резюмував Порошенко.

Джерело

 

Для розвитку економіки Україні потрібен статус кандидата в члени ЄС і закінчення війни через глобальне послаблення росії – Порошенко

 

Петро Порошенко, який презентував план відновлення України на Європейському Фінансовому Конгресі у Польщі, розповів про головні передумови для швидкого відновлення вітчизняної економіки.

«Всі аналітичні центри, з якими ми співпрацюємо, ставлять абсолютно чітке розуміння, що для розвитку економіки України ми маємо зустріти три критерії. Перший критерій – ми маємо отримати в червні статус країни-кандидата в члени ЄС. Без цього буде дуже складно завоювати довіру у потенційних інвесторів. Не прийдуть гроші, якщо ми не зробимо це», – говорить Порошенко.

«Друга позиція – ми маємо завершити війну до кінця року. І тому ми не можемо нікому дати будь-які спроби “давайте почекаємо”, “може, росія щось зрозуміє”. Ми маємо кожного тижня вимагати нових санкцій, аж допоки війна не буде закінчена. Ми маємо посилювати армію через постачання зброї, через навчання, через застосування найбільш ефективних технологій для того, щоб викинути російських окупантів з українських земель», – наголошує Порошенко.

«І ми маємо послаблювати росію через механізми міжнародного тиску. Ц є попередні умови для того, щоб ми зробили інші кроки, які забезпечать не тільки інвестиції міжнародних фінансових організацій, не тільки міжнародну фінансову допомогу від країн Великої сімки, Європейського Союзу. Ключове для нас – щоб приватний інвестор повірив і прийшов», – вважає п’ятий Президент.

«Ми маємо запропонувати інвестору конкурентну атмосферу, конкурентне середовище. Тобто ми маємо зробити так, щоб він відчував себе у більшій безпеці і більшому комфорті, ніж у сусідніх, в тому числі європейських країнах. І тут у нас буде пропозиція, щоб ми розробили механізм гарантування або страхування політичних, воєнних і безпекових ризиків для перших компаній, які зараз наважаться прийти в Україну і піднімати економіку, створювати робочі місця», – пропонує Порошенко.

«Ми маємо повернути українців, як тільки буде закінчена війна, для того, щоб вони не асимілювалися тут, за кордоном. Ми маємо відновити школи, забезпечити відповідні умови щодо відновлення зруйнованих будівель», – зазначає Порошенко.

«Наше завдання – модернізувати економіку на новий технологічний уклад, забезпечити захист верховенства права, демократії, свободи, щоб не дати перетворити Україну на авторитарну державу, куди ніхто не прийде. Я думаю, що у нас є дуже-дуже гарні перспективи. Боремося і тримаємо кулаки, щоб ми в червні отримали статус країни-кандидата», – резюмує Порошенко.

Джерело

 

Якщо росія не припинить блокаду українських портів, має бути терміново заблокований весь російський експорт – Порошенко у Сопоті

Петро Порошенко, який перебуває на Європейському Фінансовому Конгресі у польському місті Сопот, закликав до тотальної блокади російського експорту. Він наголосив, що українські порти мають бути розблоковані не лише для експорту зерна, а й інших товарів, а також для імпорту сировини для вітчизняної промисловості.

«Чому ми говоримо тільки про експорт українського зерна, а не говоримо про експорт інших продуктів українського експорту. Чому ми не говоримо про імпорт через українські порти сировини, яка забезпечує робочі місця і функціонування української промисловості. Чому росія, яка нібито веде переговори з Туреччиною, з одного боку, бомбить ракетами транспортну інфраструктуру, яка доставляє це ж зерно в одеські порти, порти Дунаю і в такий спосіб намагається сьогодні обдурити світ», – зауважив Порошенко.

«Моя пропозиція абсолютно інша. Я вітаю зусилля Туреччини, яка погодилась забезпечувати, її військово-морські сили, ескорти торгівельних кораблів. Прохання, щоб це було не тільки зерно, а все, бо експорт України має функціонувати», – говорить Петро Порошенко.

«Якщо росія не припинить блокаду, ми маємо негайно протягом тижнів, якщо не днів забезпечити тотальну блокаду російського експорту. Всього, а не тільки зерна чи нафти, не тільки газу – всього. Тому що 80% російського експорту здійснюється морем», – констатує Петро Порошенко.

«Сьогодні ми можемо застосувати такі саме механізми, як при арешті яхт російських олігархів. Ми можемо знайти такі самі механізми, які я застосовував, коли був акт агресії проти України в Керченській протоці. На підставі рішень судів ми будемо арештовувати російські судна, аж допоки блокада не буде знята. Це називається екстериторіальні санкції, які мають знаходитися в наступних пакетах. Всі пропозиції виписані», – констатує п’ятий Президент.

«Я використав трибуну Сопотського конгресу для того, щоб запропонувати їх так само, як ми це зробили на Саміті і Конгресі Європейської Народної Партії, лідируючої політичної сили Євросоюзу. Ми запропонували Президенту Єврокомісії, Єврокомісарам подібні кроки з розширення санкцій, тому що в санкціях треба бути креативним, не тільки запроваджувати персональні санкції», – вважає Петро Порошенко.

«Якщо говорити про персональні, то це – список Бучі, бо не тільки путін і його кліка, а кожен солдат, офіцер, генерал, який брав у цьому участь має знати, що відповідальність буде невідворотна і тому наступного разу, коли він буде застосовувати зброю проти цивільних, він тричі подумає і це його зупинить», – наголошує Порошенко.

«Питання санкцій було дуже ретельно пропрацьовано і запропоновано. Нам не треба допомоги в розмінуванні, ми самі знаємо дороги, які можуть використовувати торгівельні каравани під захистом Туреччини. Але нікому ми не дамо право доглядати, що це – зерно чи це олія, чи це сировина для харчування, чи це пальне, чи будь-що інше. Ми суверенна держава, яка має суверенні права в міжнародному Чорному морі, і ніякого іншого статусу ми росіянам не дамо зробити», – резюмує Порошенко.

Джерело

Автор