Санкції на часі. 06.06.2022

Ростислав Павленко

Єврокомісар з питань внутрішнього ринку ЄС Тьєррі Бретон заявив, що Євросоюз розробив план заміщення російського газу та вже намітив альтернативних постачальників. Важливо, щоб план почав реалізовуватись чимшвидше і продовжив діяти і після перемоги України на полі бою, – бо щоб рашизм не загрожував людству, його треба пустити на дно всіма засобами.

1. США дозволять двом компаніям постачати нафту з Венесуели до ЄС. Це італійська енергетична компанія Eni та іспанська Repsol. Це дозволить зменшити залежність ЄС від російської нафти.

2. Європейський союз розглядає можливість будівництва газопроводу довжиною 700 км з Іспанії до Італії в рамках плану REpowerEU, щоб зменшити залежність від РФ. Газопровід з’єднає LNG термінали порту Барселони з Ліворно в Італії. Водночас Іспанія наполягає на тому, щоб європейський план також передбачав перезапуск проєкту газопроводу MidCat, який би зʼєднав газотранспортні системи Іспанії та Франції з перспективою на переорієнтування на водень дещо згодом.

Європейці вже дискутують навколо того, як робити гроші на газі без росії. Гарний знак для нас і зловіщий для рашистів.

3. Найбільші юридичні компанії Великої Британії почали відмовлятись працювати з російськими клієнтами на тлі війни в Україні. Раніше Високий суд Лондона мав особливу популярність у позивачів з Росії. За 12 місяців до березня 2022 року росіяни були другою за чисельністю групою позивачів, які використовували англійські суди для вирішення комерційних суперечок. Тепер багато юридичних фірм із побоюванням ставляться до потенційних клієнтів з Росії незалежно від того, чи загрожують їм західні санкції.

4. Сербські ЗМІ повідомили, що Болгарія, Північна Македонія та Чорногорія закрили свій повітряний простір для літака глави МЗС Росії Сергія Лаврова.

5. США відкликали свою візу сину Дмитра Мєдведєва. Ілля Мєдведєв повинен залишити США протягом двох діб. Справді, що він забув у Штатах? На росії, яку допомагає будувати його батько, таким усюди дорога.

Далі буде.

 

Фото: ТК Оперативний ЗСУ

Автор