Не варто будувати свою державність на брехні

Олексій Осипенко

От дивіться, я дуже, дуже хочу закривати очі на прой*би влади, але є речі, про які мовчати не можна. Тому що коли мова йде про банальну крадіжку – це ще половина біди. Коли мова йде про спотворення сприйняття подій минулого, їх заздалегідь хибну ти химерну інтерпретацію, це – шлях до Московії, тільки околицями, а не через окупацію. Бо саме через невпинну брехню про історію, через її викривлення та спотворення, виникають країни типу РФ чи Третього Рейху.

Коли зелена влада відкриває пизд*к, та ляпає щось про “болото Мінських домовленостей для України”, по пизд*ку треба одразу бити. Тому, що це фундаментально невірна та брехлива інтерпретація подій. Так, ЗАРАЗ Мінськ був би зрадою. Але ТОДІ це було порятунком. Це факт, який виходить із сухих цифр і не залежить від імен чи фамілій президентів чи генералів.

Для розуміння ситуації: для того, щоб зупинити наступ сил АТО, Росія в серпні залучила (далі цитата):

“… дев’яти батальйонно-тактичних груп: 3500 осіб особового складу; до 60 танків; до 320 БМД (БМП); до 60 гармат; до 45 мінометів; 5 ПТРК”.

ДЕВ’ЯТЬ БТГ. Лише три з половиною тисячі військових. І цього вистачило, щоб наступ сил АТО зупинився, а під Іловайськом кілька добробатів потрапили в оточення.

Не треба мати надто жваву уяву і спрогнозувати, що було б, якби вторгнення в 2014-му було б таке ж масштабне, як у 2022. Або хоча б в 10 (!!!) разів менше – наприклад, 20 тисяч замість трьох з половиною. України не існувало б, бо не існувало ані підтримки міжнародної спільноти (існувала лише глибока стурбованість), не було постачання “джавелінів” та “NLAW”, були волонтерські турнікети та каски. Не було і тотальних санкцій проти РФ. Не було кількох полків винищувальної авіації. Не було такої кількості засобів.

Мінськ мав стати пасткою для нас, але перетворився на рятівний круг. Ми валяли дурника і нарощували сили. Гралися у внутрішню політику і заручалися допомогою та прихильністю провідних країн Заходу. Цементували свій імідж форпосту свободи перед силами темряви.

Ті “папірці” купили нам 8 років відносного спокою. Це було болото для РФ і порятунок для нас. Не варто будувати свою державність на брехні і називати біле чорним та навпаки.

P.S. Окремий привіт кхм… людям, що верещали про необхідність оголосити війну РФ. Я сподіваюся, ви задоволені результатом реальної прямої конфронтації з РФ? Навіть з усією допомогою Заходу, це – кривава та жахлива війна, до якої ми виявилися не дуже готові. Уявіть собі все, що відбувається в Маріуполі чи відбувалося в Бучі, але на вулицях Києва, Харкова, Дніпра, Одеси. Але без підтримки Заходу. Без санкцій. Без західної зброї. Бо для будь-якої західної аудиторії оголосити війну Росії – це дуже прикрий спосіб самогубства.

 

На фото: Сліди вибухів від снарядів у полі на Харківщині. 4 травня стало відомо про смерть журналіста, захисника України Олександра Махова. Він загинув внаслідок російських обстрілів під Ізюмом, Харківська область. Це його остання світлина у соцмережах.