Стан економіки – показник реальної ефективності «зелених»

Зеленський та його уряди продовжують списувати негаразди в економіці на пандемію, або (як показав виступ президента у ВРУ) взагалі не бачать жодних проблем

Але факти – вперта річ. ВВП України за підсумками 2021 року зросте менше, аніж прогнозувалося і хотілося б. При цьому мляве відновлення вітчизняної економіки відбувається на тлі економічного зростання в наших сусідів, які не гралися в бездумні нокдауни, а створювали умови для підтримки економіки. Продумана політика у 2021 р. дала свої плоди. Але не в Україні.

З огляду на темпи відновлення сусідів в Європі, прогнози на відновлення економіки України були цілком оптимістичними. Очікувалося зростання ВВП на 4,5-5%.

Однак українські реалії внесли свої корективи.

Так, банк J.P. Morgan, який на початку року припускав зростання ВВП України у 2021 році на 4,5%, знизив свій прогноз до 2,3%. При цьому в банку допускають ймовірність того, що у четвертому кварталі темп відновлення економіки сповільниться ще більше. І остаточна цифра зростання за результатами року виявиться навіть меншою, ніж 2%.

Bank of America також погіршив свій прогноз – із 4,5% до 3%.

На початку року НБУ прогнозував збільшення ВВП на 3,8%, а на даний момент – лише на 3,1%. І це ще не підбито остаточні підсумки року.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) вже кілька разів погіршував власний прогноз для України. На початку року фонд передбачав, що наша економіка виросте на 4%. Проте вже влітку, з огляду на поточну ситуацію, він знизив прогноз до 3,5%. А у нещодавно підписаному меморандумі між урядом і МВФ фігурує вже прогноз зростання на нинішній рік у розмірі 3,2%.

Натомість в країнах ЄС ситуація прямо протилежна. На початку року Єврокомісія прогнозувала, що можливе зростання економіки Єврозони може скласти 4,3%. Проте на даний момент цей прогноз покращений до 4,8%.

Попри різницю в цифрах, головна тенденція зрозуміла: у 2021 р. Україна показала набагато гірші економічні результати, ніж від неї спочатку очікували з огляду на ситуацію в інших кранах та на тенденції попередніх років.

То ж пандемія в Україні не причина економічного відставання, не інгібітор економічних процесів. Вона просто каталізатор некомпетентності та дилетантства.

Джерело

 

Збитки держпідприємств: Влада «слуг» продовжує доводити свою некомпетентність та дилетантство

Лише декілька останніх повідомлень в ЗМІ від проекту «Марлін» все більше доводять факт того, що влада «слуг» неефективна, демонструє дилетантство та некомпетентність. Зокрема:

  • За три квартали 2021 року загальна сума чистих збитків підприємств Міністерства енергетики сягнула 6,2 млрд грн.
  • За три квартали 2021 року державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», 100% акцій якої належить Укравтодору, відзвітувала про чисті збитки на суму 118 млн грн. Ця компанія входить до сфери контролю Міністерства інфраструктури України.
  • За три квартали 2021 року акціонерне товариство «Державна продовольчо-зернова корпорація України», яка перебуває в управлінні Мінекономіки, отримала чисті збитки на суму 327,9 млн грн.
  • За результатами 2020 року Державне космічне агентство України відзвітувало про сумарні чисті збитки підпорядкованих компаній на суму 810,9 млн грн.

Аналізуючи стан справ на держпідприємствах, можна зазначити, що проблема неефективного управління з боку представників влади «слуг» є системною. Збитки демонструють підприємства з різних галузей і сфер господарської діяльності. При чому в контексті зростання тарифів в енергетиці, збільшення фінансування програми Зеленського «Велике будівництво», а також перспективності розвитку сільського господарства та космічної галузі.

Недаремно існує прислів’я, що «риба гниє з голови». Коли до влади на вищу посаду в державі приходить людина некомпетентна, проблеми постають і в інших сферах. На жаль, дилетантство, неефективність та некомпетентність стають візитною карткою для усіх керівників державних органів влади і державних підприємств.

Але особливо на тлі збитковості державних підприємств дивують зарплати їхніх керівників. Зокрема, за даними ЗМІ, середня винагорода члена наглядової ради становить близько 305 тис грн, члена правління/директора – більше 350 тис грн.

Джерело

Автор