Світ 30-31 липня. Результати двох днів

Iliya Kousa

Масштабні сутички у Венесуелі, внутрішньополітичний шторм у Білому Домі в США, ракетні випробування у Південній Кореї, суд над журналістами в Туреччині, відродження іспанської економіки, «Великий світанок» у Сирії та багато іншого.

Африка:

– У Кенії знайшли мертвим члена ЦВК Кріса Мусандо, який напередодні зник у Найробі. Поліція розпочала розслідування за статтею вбивство та прив’язує це до виборів президента, які мають відбутися 8 серпня.

– Понад 40 людей затримані поліцією Нігерії за підозрою у гомосексуальних зв’язках. Їх усіх заарештували правоохоронці в готелі в штаті Лагос. У Нігерії одностатеві зв’язки є злочином.

Америка:

– У Венесуелі на тлі виборів до Конституційної Асамблеї сталися масштабні сутички та зіткнення між поліцією та демонстрантами. Понад 10 людей загинули. Серед них двоє підлітків у Каракасі. Між тим, невідомі вбили одного з кандидатів до Конституційної Асамблеї Хосе Фелікса Пінеду в його будинку. Попри хаос на вулицях, ЦВК Венесуели оголосили про перемогу на виборах прихильників влади. Оскільки до виборів не допустили представників опозиції, у списку членів Асамблеї опинилися лише прихильники керівної партії президента Ніколаса Мадуро. За даними ЦВК на виборах проголосували 41,5% виборців. Опозиція висловила протест та заявила, що не визнає результатів голосування. Конституційна Асамблея – це новий орган, який венесуельська влада створила, щоб вносити зміни до Конституції. Також вона матиме право розпускати парламент, який нині контролюється опозиційними партіями. Президент Ніколас Мадуро заявив, що скликання Асамблеї – єдиний шлях відновити порядок в країні після місяців політичного паралічу та хаосу на вулицях. Втім, опозиція каже, що це спроба глави держави незаконно узурпувати владу.

– Сполучені Штати запровадили санкції проти особисто президента Венесуели Ніколаса Мадуро після оголошення місцевою владою результатів виборів до Конституційної Асамблеї. У своїй заяві Вашингтон назвав Мадуро «диктатором» та звинуватив у порушенні прав людини.

– Новий директор з питань комунікацій Білого Дому в США Ентоні Скарамуччі звільнений з посади. Він пробував на ній лише 10 днів. Рішення про звільнення, за даними ЗМІ, ухвалив новий глава апарату Білого Дому Джон Келлі за вказівкою Дональда Трампа. Раніше, після призначення Скарамуччі виникли одразу кілька скандалів всередині Білого Дому, внаслідок яких у відставку пішли прес-секретар Шон Спайсер та глава апарату Райнс Прібус.

– Група американських хакерів оголосила, що викрала в компанії «HBO» сценарій однієї з серій сьомого сезону телесеріалу «Гра престолів», який ще не вийшов на екрани. У компанії підтвердили факт кібер-атаки. Хакери заволоділи 1,5 терабайтами даних та почали завантажувати їх до мережі, закликаючи усіх розповсюджувати інформацію.

Азія:

– Сполучені штати провели 12-е успішне випробування новітнього протиракетного комплексу THAAD у Південній Кореї. Цей комплекс створений для перехоплення ракет середньої дальності. Для випробування США запустили реальну балістичну ракету та успішно її перехопили. Розгортання комплексів THAAD на території Південної Кореї було частиною плану США зі стримування КНДР та їхньої ракетної програми.

– У Туреччині суд в Стамбулі звільнив з-під варти сімох журналістів найстарішої газети країни «Cumhuriyet». Їх протримали у СІЗО 9 місяців. Прокуратура підозрювала їх у причетності до невдалої спроби військового перевороту у липні 2016 року. Втім, судді постановили, що вони невинні.

Європа:

– Росія депортує 755 американських дипломатів з країни у відповідь на законопроект, який Конгрес США ухвалив напередодні. Цим рішенням США запроваджують нові санкції проти РФ за «втручання у президентські вибори у США у 2016 році». Хоча закон має ще підписати президент Дональд Трамп, він вже заявив, що зробить це. Офіційна Москва розкритикувала законопроект та назвала його «необґрунтованим».

– У Бельгії пройшла урочиста церемонія вшанування пам’яті жертв битви при Пашендейлі 100 років тому під час Першої Світової війни. На ній були присутні британський принц Вільям та його дружина Кейт. Понад 200 родичів учасників тодішніх подій також прийшли вшанувати пам’яті своїх батьків та дідів. Тисячі паперових червоних маків – символів війни – були скинуті з самого даху Тріумфальної арки міста Іпр у Західній Фландрії. Битва при Пашендейлі тривала з 31 липня по 10 жовтня 1917 року. Вона вважається одним з найбільших боїв Першої Світової війни. Її ще називають Третьою битвою при Іпрі. Бій між союзниками Антанти під командуванням британців та німецькими військами стався поблизу селища Пашендейль неподалік міста Іпр у Західній Фландрії у Бельгії. У боях загинули до 1 мільйона людей з обох боків.

– У Росії українець Олексій Сизонович отримав 12 років ув’язнення за звинуваченням у «підготовці в організації теракту». Таке рішення ухвалив Північно-Кавказький військовий суд. Судді визнали його винним у намірах організувати теракт на залізничній станції «Лихая» у місті Каменськ-Шахтинський Ростовської області. Сам Сизонович визнав провину.

– У Франції у віці 89 років померла всесвітньо відома акторка Жанна Моро. Вона була однією з найбільш провідних зірок французького кіно. За своє життя вона знялася у 142 фільмах. Розпочала свою кар’єру ще у 1947 році. Найбільшу славу їй приніс фільм «Жюль та Джим» 1962 року режисера Франсуа Трюффо.

– Іспанська економіка вперше повернулася до показників до кризового періоду. Зростання економіки зупинилося на 0,9%. Вперше з 2008 року, Іспанія досягла показників економічного зростання на такому рівні. У цьому вона навіть обігнала Велику Британію та Францію.

Близький Схід:

– Військовий суд в Ізраїлі відхилив апеляцію Еліора Азарії – ізраїльського військовослужбовця, якого засудили до 1,5 років ув’язнення за вбивство пораненого палестинця в Хевроні в січні 2017 року. Солдат застрелив 21-річного палестинця Абдула Фатаха Шаріфа, який напав з ножем на інших солдатів та був поранений. Суд постановив тоді, що Азарія навмисно застрелив палестинця, який не представляв для нього загрози. Втім, солдата засудили лише за «ненавмисне вбивство». Хоча чимало людей вважали, що він вбив Шаріфа навмисно, бо «ненавидів всіх арабів». Адвокати Азарії спершу спростовували інформацію про вбивство палестинця, а після публікації відео злочину, заявляли, що Шаріф нібито був озброєний та мав намір напасти на Азарію та його друзів. Справа Еліора Азарії отримала розголос в Ізраїлі. Одні звинувачували солдата в навмисному вбивстві на грунті ненависті, інші – вважають, що палестинець «заслуговував на смерть». Ізраїльська влада та верховне командування засудило вчинок солдата.

– Прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді оголосив про початок наступальної операції іракських військ на місто Таль-Афар на північному заході провінції Найнава західніше Мосула. Це останній оплот терористів «Ісламської держави» на півночі країни. У боях братимуть участь іракські регулярні війська та шиїтсько-сунітсько-християнські «Сили народної мобілізації».

– Сирійська армія з боями увійшла до провінції Дейр-аз-Зор на сході Сирії з північного напрямку. Урядові сили вперше з 2014 року вступили на територію Дейр-аз-Зора в межах наступальної операції «Великий світанок». Водночас, сирійські війська пішли на штурм позицій терористів «Ісламської держави» на сході провінції Хама та поблизу західних околиць міста Ас-Сухна на сході провінції Хомс – все в межах однією операції «Великий світанок», мета якої – зачистка від бойовиків усієї Східної Сирії та прорив до іракського кордону.


На фото: президент Венесуели Ніколас Мадуро на мітингу своїх прихильників після смерті Уго Чавеса в Каракасі у 2013 році

Автор