«Команда Зеленського» вирішила проскочити опалювальний сезон за рахунок бюджетів тергромад

Суть проблеми – як в Радянському Союзі з цінами на товари. За статистичними довідниками ціни на товари дуже низькі, і здається, що в країні все було прекрасно. Але, насправді, за такою низькою ціною такий товар був дуже в малих обсягах, і купити його в державній торгівлі було майже неможливо.

Така ситуація зараз склалася з газом для приватних домогосподарств і бюджетних установ. Команда Зеленського з помпою підписала Меморандум з органами місцевого самоврядування, де пообіцяла дешевий газ – 7,96 гривні за кубометр газу для населення та 16,8 гривні за кубометр газу для організацій.

І, формально, за дешевою ціною газ є, але… у малих кількостях.

Як відомо, опалювальний сезон у багатьох населених пунктах почався набагато раніше, ніж у попередні періоди, відповідно передбачених НАК «Нафтогаз України» обсягів газу виявилося недостатньо. Центральна влада в особі Мінрегіону і Уряду справно звітували по підключення. А нормативи виставлялася за даними минулого року. НАК «Нафтогаз України» відмовився коригувати встановлені обсяги споживання природного газу. В результаті у жовтні 2021 року підприємства теплопостачання були змушені використовувати для забезпечення централізованого тепло- та гарячого водопостачання побутових споживачів і бюджетних установ природний газ, за ринковими цінами від 25 грн за 1 куб метр і вище, що є порушенням Меморандуму.

22 листопада 2021 року Асоціація міст України звернулася до Прем’єр-міністра України з проханням втрутитися у вирішення проблеми, яка ставить під загрозу проходження опалювального сезону 2021/2022 рр. АМУ скаржиться, що НАК «Нафтогаз України» на власний розсуд визначив обсяги природного газу.

У відповідь на заяву АМУ «Нафтогаз України» відреагував дуже швидко – не у значенні збільшення тарифів, а в стилі «сам дурак»: «Заяву, поширену Асоціацією міст України, вважаємо некоректною», і поінформував, що у повному обсязі виконує зобов’язання у рамках Меморандуму. «Нафтогаз України» у свою чергу нагадав: «Водночас, органи місцевої влади мають здійснити передбачені Меморандумом кроки: визначити та надати компенсацію різниці у тарифах із місцевого бюджету для підприємств теплокомуненерго».

Місцеві бюджети повинні отримати субвенцію для покриття різниці в тарифах. На це спрямований проект закону №6218: забрати 15 млрд грн з «крадівництва» і передати громадам.

Джерело

Автор