У День Гідності та Свободи вибачень від Зеленського українці не дочекались

Зеленський оприлюднив пафосне звернення про гідність, «про людей, які мають гідність і свободу», які стояли «на майдані, на барикадах, на граніті – 1990-му, у 2004-му і 2014-му». Це дуже правильні слова, тільки от Зеленський там не стояв. Ні у 2004, ні у 2013, ні у 2014. Він з Майдану сміявся.

  • «Квартал 95» говорив, що на Майдані збираються кожні 10 років, щоб «поміняти шило на мило», і вже всім відомий садистський жарт «Кварталу»: «А если всех митингующих одеть в шерстяную одежду, а беркутовцам раздать эбонитовые палочки, мы сможем добывать электричество?».
    До слова, це був новорічний випуск 2013-2014 року, тобто після побиття студентів 30 листопада, після розгону демонстрації і побиття 1 грудня на Банковій, після беркутівських атак 11 грудня. На той час вже сотні людей були побиті, десятки схоплених майданівців піддавались тортурам в катівнях МВС.

З того часу вже пройшло 8 років, але Зеленський і досі не вибачився за ці «жарти».

Вже в статусі президента Зеленський повернув із еміграції одіозного рейдера і заступника глави Адміністрації Президента при Януковичу під час Майдану А. Портнова. І не просто повернув, Портнов отримав негласне право судового і кримінального переслідування майданівців, АТОвців, волонтерів. У червні 2019 року Зеленський розглядав ідею подати до ВРУ законопроект про люстрацію всіх майданівців, які зайняли посади в органах влади у 2014-2019 роках.

Друг Портнова – Олег Татаров, людина з близького кола одіозного міністра внутрішніх справ Захарченка, став заступником глави Офісу Зеленського. Тоді Татаров був лицем офісу ката Майдану Захарченка, сьогодні – лицем Офісу Зеленського. Коли Татаров був звинувачений НАБУ в отриманні хабаря і фальсифікації документів, за нього Зеленський розпочав справжню війну з НАБУ. Як наслідок, Татаров досі на посаді.

  • Це той самий Татаров, який атаку Беркута 11 грудня 2013 року обґрунтовував так: «Щоб не порушувати нормальний уклад життя, не заважати проїзду транспорту, міліція виконувала операцію по виконанню рішення суду саме вночі».

  • Це той самий Татаров, який публічно «припускав», що побиття Тетяни Чорновол 25 грудня 2013 року: «Опрацьовується міліцією декілька версій. Зокрема це версія, можливо, пов’язана з провокацією. Тому що ми маємо інформацію, згідно з якою Тетяна Чорновол неодноразово залишалася ночувати в Будинку профспілок, постійно рухалася вона із супроводженням. А в цю ніч вона виїхала самостійно, і, можливо, цим скористалася».

  • Це той самий Татаров, який 19 лютого 2014 року під час спільного брифінгу Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ заявив, що «працівники міліції не використовували вогнепальної зброї». Також він запевняв, що дехто із загиблих мітингувальників мав поранення в потилицю, що начебто може свідчити про те, що стріляли в них люди, які були поруч, а не міліціонери.

Далі більше, першим заступником директора Державного бюро розслідувань було призначено Олександра Бабікова, колишнього адвоката В.Януковича. Зеленський не приховував, що він пропонував посаду керівника Державної митної служби одній з ключових фігур режиму Януковича В. Хорошковському, також він підтвердив, що вів переговори щодо зайняття посади в Кабміні з Сергієм Тігіпком, колишнім керівником виборчого штабу  В. Януковича.

Навіть інформаційною політикою в Зеленського відає політтехнолог Михайло Подоляк, який працював на Януковича і олігарха-втікача Онищенка.

У грудні 2019 року Зеленський віддав Росії «беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Сергія Тамтуру, Олександра Марінченка та Олега Янішевського, яких звинувачували у вбивствах 49 людей на вулиці Інститутській у центрі Києва.

Тому 21 листопада у День Гідності і Свободи було б найкраще, щоб Зеленський попросив вибачення за образу словом і дією всіх українців, які піднялися на боротьбу з проросійським режимом Янукович.

Джерело