Російські найманці ПВК Вагнера переслідують та залякують цивільних у ЦАР – ООН

Управління Верховного комісара ООН з прав людини оприлюднило комюніке, у якому наголосило, що цивільне населення, включаючи миротворців, журналістів, працівників гуманітарної допомоги та представників меншин у Центральноафриканській Республіці (ЦАР) зазнало жорстоких переслідувань і залякувань з боку так званих «російських інструкторів» із ПВК Вагнера.

«Ми надзвичайно стурбовані залякуванням та недавніми повідомленнями про насильницькі переслідування з боку приватних військових та охоронників-контрактників проти окремих осіб та громад», – зазначили експерти ООН з прав людини.

Російські інструктори, які тісно співпрацюють з армією ЦАР (FACA) та поліцією, беруть участь у арештах та затриманні осіб. Це означає, що жертви часто не мають доступу до правосуддя. Вони просто не наважуються подавати офіційні скарги, тому безкарність за зловживання тривають для всіх зловмисників – FACA, а також військових і офіцерів безпеки, які працюють на ПВК Вагнера.

Експерти ООН також отримали повідомлення про те, що найманці ПВК Вагнера вчинили зґвалтування та сексуальне насильство щодо жінок, чоловіків та молодих дівчат у багатьох частинах країни. Незрозуміло, скільки людей стали жертвами сексуального насильства, оскільки ті, хто вижив, бояться передати свої справи до правосуддя, боячись помсти.

«Відмова у доступі до правосуддя та засобів правового захисту є ознакою безкарності, що панує в країні», – наголосили правозахисники, додавши, що закликають «уряд ЦАР припинити всі стосунки з приватними військовими та охоронцями, зокрема з ПВК Вагнера».

Вони також закликали владу ЦАР виконувати свої зобов’язання щодо притягнення до відповідальності всіх винних у порушеннях прав людини та міжнародного гуманітарного права, скоєних на їхній території. Місцева влада має забезпечити безперешкодний доступ до правосуддя з відшкодуванням усім жертвам зловживань, вчинених російськими найманцями.

Джерело

Автор