У Чорному морі зазнає лиха судно ВМС України «Балта»

Михайло Забродський

Дуже хотілося розпочати традиційні передсвяткові поздоровлення. На жаль, життя складніше за календар державних свят. Сьогоднішня тема сумна і драматична.

За інформацією, яка стала відомою, в Чорному морі в районі острова Зміїний зазнає лиха судно розмагнічування ВМС України U-811 “Балта”. Надзвичайна ситуація на борту судна виникла близько 14 годин тому. За інформацією від військовослужбовців ВМС ЗС України, судно втратило хід і має затопленими щонайменше два відсіки.

“Балта” є невеликим за головними розмірами судном: довжина менше 70 метрів, повна водотоннажність – 2086 тон. Головним завданням “Балти” за призначенням є проведення спеціальних заходів з метою зменшення власних магнітних полів бойових кораблів та суден забезпечення наших ВМС. Екіпаж судна становить 45 чоловік за штатом. У ВМС України це єдине судно такого призначення.

Судно розмагнічування “Балта” було побудоване на верфі польського міста Гданськ в 1987 році. З 1997 року судно розмагнічування входить до складу ВМС України. Відносно нещодавно, в листопаді минулого року, “Балта” пройшла достроковий (!) доковий ремонт на верфі компанії «Нібулон» в Миколаєві.

Протягом доби спроби застосування для спасіння “Балти” засобів ВМС України і Одеського морського порту не принесли очікуваного результату. На даний момент для рятування судна задіяні морський буксир і патрульні катери. Сьогодні ввечері до виходу в море на рятувальну операцію аврально був підготовлений СРК “Сімферополь”, який проходить заводські ходові випробування в Одесі. Разом із екіпажем на борту “Сімферополя” знаходяться фахівці ПрАТ “Завод “Кузня на Рибальському”.

Метеоумови в районі значно ускладнюють проведення рятувальних дій. Море неспокійне. Швидкість вітру досягає 10 м/с. Висота хвиль – до 2 метрів.

Тривожить повна відсутність коментарів керівництва і будь якої офіційної інформації на сайті Міністерства оборони України.

Екіпажу “Балти” в подібній ситуації бажаємо виключно витримки і славетної стійкості українських моряків. Рятувальникам – скорішого успішного виконання завдання. Всім, хто чекає на березі, – віри і надії!

Середній розвідувальний корабель «Сімферополь»

 

Фото на заставці: