Україна та ЄС підписали угоду про спільний авіаційний простір (фото, відео)

Володимир Омелян

Вітаю всіх українців із підписанням угоди про Спільний Авіаційний Простір з Європейським Союзом.

Це був довгий шлях: від парафування Угоди в листопаді 2013 на саміті Україна-ЄС у Вільнюсі, де Янукович вирішив поставити крапку на євроінтеграції, й українці відправили на Схід самого Януковича через це, роки складних переговорів із Брюсселем і немилосердного очікування через конфлікт Іспанії та Великої Британії з питання Гібралтару, чим були заблоковані всі угоди ЄС такого характеру з іншими державами.

UK out – UA in! 🙂

Поки що лише в авіації, але це величезний крок вперед для інтеграції України і українців в простір ЄС.

У 2018 ми з Петром Порошенком лібералізували авіаційний ринок і завели лоукости. Ryanair став криголамом і game-changer, авіаквитки стали дешевшими у 5-10 разів, авіація з елітного транспорту стала буденним, зручним і дешевим.
Європа стала доступною для усіх!

Після обміну нотами про підписання угода про САП стає повноцінним документом для виконання з першого дня наступного місяця, не чекаючи на подальшу ратифікацію сторонами.

Українська влада повинна:

– Не обіцяти, а реально будувати летовища. З обіцяних Зеленським 16 нових летовищ до 2024 і передбачених Транспортною стратегією 50 аеропортів до 2030 року – за 2,5 роки збудовано 0! А Ryanair вже оголосив, що після підписання САП готовий базувати 20 своїх бортів в Україні і літати з 12 українських летовищ.
– Сконцентрувати зусилля з невідкладної імплементації 24 директив ЄС на виконання цієї угоди.
– Після ратифікації ініціювати переговори щодо зміни дискримінаційних положень і домогтися однакового доступу до внутрішніх ринків авіаперевізників обох сторін.
– І, ключове, підтримати українських авіаперевізників шляхом доступу до дешевого фінансового ресурсу, відміни акцизу на авіаційне паливо і ПДВ на внутрішні рейси, а не займатися спалюванням мільярдів платників податків на створення фейкової державної авіакомпанії. Якщо ми зараз не забезпечимо рівні умови для конкуренції, не підтримаємо власні авіакомпанії, будемо літати лише на чужих і потім знову дивуватися, чому так дорого!

Це крутий день кінцевого падіння монополій і обмежень!
Viva ефективний ринок!

П.С. Дивно, що угоду від України підписував не профільний міністр інфраструктури, адже повноваження були саме на нього, а Прем’єр-міністр. Раніше таких амбіцій за Шмигалем не помічали. Чи тут щось інше? 😉

П.П.С. Окремо виношу з коментів, що це дасть пасажиру:

– Стане більший вибір авіамаршрутів Україна-ЄС за дешевими цінами.
– Пасажиропотік повинен вирости з 25 млн у 2019 до мін 40 млн у 2024.
– Українські міста, які мають летовища, отримають більше туристів і інвестицій.
– Авіапасажир буде захищеним у разі скасування чи перенесення рейсу з вини авіакомпанії та має отримувати за це фінансову компенсацію.
– За рахунок заходу на внутрішній ринок авіакомпаній з ЄС можна очікувати вартість середнього квитка на Київ-Львів чи Київ-Харків за 20-30 дол, як це було при нас у 2018-2019, а не 100 дол і більше, як зараз при зелених.

 

Автор