Найважливішою стратегією Росії є залякування – CSIS

Росія не зробила жодних конкретних кроків з напрацювання принципів відповідального та етичного використання нових і проривних технологій (EDTs) у військовому секторі. Про це йдеться у статті американського Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) «Росія та технологічна гонка в епоху змагання великих держав», оприлюдненій у рамках освітньої програми CSIS «Розуміння російських військових сьогодні».

Якщо Росія вирішить продовжити такий підхід, це вплине як на її внутрішню, так і на зовнішню політику. Внутрішньо брак етичних і моральних міркувань допоможе російській владі посилити свій автократичний контроль над суспільством. Наприклад, масовим використанням обладнання для спостереження і штучного інтелекту для збору інформації та переслідування протестувальників чи політичної опозиції. Зовні це може поглибити нинішню ізоляцію та роз’єднаність РФ із Заходом.

Крім того, Росія вважає прогрес технологій придатним не тільки для традиційних військових застосувань, а й для використання нижче рівня оголошеної війни. Найважливішою стратегією Росії є залякування, для якої вона зазвичай використовує технології як засіб.

У мирний час Росія залякує опонентів психологічними методами, починаючи від дезінформації та закінчуючи цільовими ядерними навчаннями. У конфлікті РФ використовує несподіванку й обман і здійснює асиметричні операції, щоб дестабілізувати, пригнітити та зламати противника.

Розвиток EDTs дасть змогу Росії ще більше адаптувати свою модель асиметричної війни та застосовувати гібридні інструменти проти своїх противників, включаючи НАТО та її партнерів. Штучний інтелект та великі дані (Big Data) використовуватимуться нарівні з кібер, інформаційними, психологічними можливостями та можливостями соціальної інженерії як частина когнітивної війни. Таким чином, EDTs допоможуть Росії продовжувати проводити кампанії дестабілізації, що мають на меті нав’язати умови «неспокою» на євроатлантичному просторі.

Джерело