Вчителі марно чекають виконання Зеленським своїх передвиборчих обіцянок

Під час виборів представники його команди роздавали відверто фантастичні обіцянки про підвищення зарплат освітянам «до 4 тис доларів на місяць».

Але натомість досі не виконуються і норми ухваленого за часів президента Петра Порошенка у 2017 році закону «Про освіту», який передбачає встановлення найменшого розміру посадового окладу (ставки заробітної плати) педагогічного працівника на рівні 3 мінімальних заробітних плат.

Навіть ухвалена ще до формування нинішньої монобільшості урядова постанова №822, що передбачала крок до виконання норм закону «Про освіту» шляхом підвищення виплат вчителям уже з 1 січня 2020 року, також була заблокована урядами «слуг» під час підготовки бюджетів як на 2020, так і 2021 роки.

Замість обіцяного підвищення престижності праці педагогів Зеленський виштовхує українських вчителів на заробітки в Польщу.

Зеленський замість виконувати попередні обіцянки чи хоча б забезпечувати виконання ухвалених до нього законів, піариться на усе нових сумнівних прожектах на кшталт «університетів майбутнього». Доля реальної освіти, особливо на місцях, його не цікавить.

Натомість, як свідчать дані звітності Держказначейства про виконання Державного бюджету за І півріччя 2021 року ані копійки видатків досі так і було здійснено за державними програмами «Нова українська школа» (закладено в бюджеті – 1421 млн грн) та «Спроможна школа для кращих результатів» (закладено 1 млрд грн).

Так само 0 гривень виділено із 150 млн грн субвенції місцевим бюджетам на створення навчально-практичних центрів сучасної професійної освіти або Фонд розвитку закладів фахової вищої та перед вищої освіти

Таке ставлення Зеленського до українських освітян різко контрастує із послідовним курсом на підвищення престижності учительської праці за часів президентства Петра Порошенка.

  • Наприклад, середня заробітна платня в освіті з червня 2015-го по червень 2019-го зросла у 2,7 рази (з 3,65 тис грн до 9,74 тис).
  • Базова ставка учителя другої (найнижчої категорії) із червня 2015 по червень 2019 року зросла у 2,9 рази (із 1,55 тис грн до 4,46 тис грн).
  • Причому це робилося в умовах підтримання стабільності на валютно-фінансової ринку (запитання: а для чого, взагалі, було укрупнення районів, коли з 490 залишили лише 136, для чого були вибори до районних рад 25 жовтня 2020 року, для чого влада обманювала виборців, якщо можна було або створити повноцінні районні бурс долара у червні 2015-го був 21 грн, а у червні 2019 – 26 грн).

Тепер час нової влади, яка обіцяла кінець епохи бідності, бодай продовжити роботу попередньої без втрати темпу і динаміки.

Необхідно безумовно виконати норми ухваленого у 2017 році закону України «Про освіту», який передбачає встановлення найменшого розміру посадового окладу (ставки заробітної плати) педагогічного працівника на рівні 3 мінімальних заробітних плат.

Це може робитися поступово: з 1 січня 2022 року – на рівні 1,5 мінімальних заробітних плат, з 1 травня 2022 – 2 мінімальні заробітні плати, з 1 жовтня 2022 – 2,5 мінімальні заробітні плати, а з 1 січня 2023 – 3 мінімальні заробітні плати.

А якщо «слуги» на це не спроможні, то просто скласти повноваження і дати можливість працювати професіоналам.

Джерело