СЗР України: Огляд терористичної активності та зон нестабільності у світі станом на 30.08.2021

Ісламська Республіка Афганістан 

У Кабулі військовослужбовці США здійснили точковий ракетний удар по автомобілю, в якому перебував терорист-смертник «Ісламської держави», і знищили його.

Держдепартамент США заявив, що після виведення американських військ 31 серпня з Афганістану 98 країн, зокрема Україна, обіцяють сприяти виїзду з цієї країни всім, кому загрожує небезпека. Країни-підписанти отримали запевнення від талібів у тому, що особи з проїзними документами, які підтверджують право на в’їзд у будь-яку з цих країн, можуть безпечно виїхати з Афганістану. Країни також зобов’язалися продовжувати видавати проїзні документи афганцям, які співпрацювали з НАТО, та членам їхніх родин. Серед країн, які підписали заяву, немає Російської Федерації і Китаю – двох постійних членів Ради безпеки ООН.

Глава МЗС ФРН Г. Маас заявив, що Німеччина готова фінансово та технічно підтримати реконструкцію аеропорту Кабула після того, як його залишать військові США. Водночас рух «Талібан» веде переговори щодо подальшого використання аеропорту з Туреччиною, яка пообіцяла допомогти в розбудові інфраструктури Афганістану.

Уряд Німеччини планує евакуацію ще майже 300 своїх громадян і понад 10 тисяч афганців, які співпрацювали з Бундесвером і в урядових структурах країни, а також членів їхніх сімей. Загалом ФРН збирається прийняти 40 тисяч афганців.

Держсекретар США Е. Блінкен заявив, що Вашингтон не матиме дипломатичної присутності в Афганістані після 31 серпня, але продовжуватиме дипломатичну діяльність у регіоні. Відновлення дипмісії в Кабулі залежатиме від дій Талібану впродовж наступних тижнів і місяців.

До Афганістану прибув лідер руху «Талібан» мулла Хайбатулла Ахундзада. Лідер талібів проводить перемовини з іншими ватажками талібів щодо ситуації в Афганістані та формування майбутньої політичної системи. Центральний банк Афганістану наказав усім банкам країни ввести ліміт на зняття коштів з особових рахунків клієнтів у розмірі 200 доларів на тиждень.

Збройні формування «Талібану» готуються до штурму регіону Панджшер, який через складну місцевість не контролюється ними. Таліби повністю відключили у Панджшері мобільний зв’язок та інтернет.

Єменська Республіка

На військовій базі Аль-Анад у провінції Ладж на півдні Ємену внаслідок ракетного обстрілу, що вчинили повстанці-хусити, щонайменше 40 бійців збройних сил Ємену загинули та 70 отримали поранення. Більшість поранених перебувають у критичному стані, що може збільшити кількість загиблих.

Арабська коаліція на чолі з Саудівською Аравією знищила черговий замінований безпілотний літальний апарат, запущений єменськими повстанцями з руху «Ансаруллах». Дрон з вибухівкою було збито системою ППО в районі міста Хаміс-Мушайт. Загалом протягом минулого тижня було знищено сім БПЛА хуситів.

Джерело

Автор