Антиталібський опір в Афганістані відбив у бойовиків район Чарікан (фото, відео, мапи)

Антиталібський опір в Афганістані пішов у наступ з провінції Панджшере та відбив у бойовиків район Чарікан. Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на opindia.com.

Згідно з повідомленнями, сили опору на чолі з колишнім віце-президентом Афганістану та нинішнім виконуючим обов’язки президента країни Амрулла Салехом атакували сили Талібану на околиці долини Панджшер.

Взяття під контроль району Чарікар є критичним, оскільки воно знаходиться між перевалами, що з’єднують Кабул з найбільшим містом Північного Афганістану Мазар-і-Шариф через тунель Саланг.

Поки непідтверджені повідомлення свідчать про те, що решта сил, вірних афганському уряду, під командуванням маршала Абдула Рашида Достума та ата Мухаммеда Нур Ата Нура, об’єднуються із силами, відданими Салеху, щоб взяти під контроль весь історичний регіон Панджшер.

Саме його до 2001 року контролював Північний Альянс – об’єднання низки польових командирів Афганістану, що сформувалось наприкінці 1991 року.

Після падіння режиму у Кабулі Панджшер став єдиною провінцією, яка залишається поза контролем талібів.

На тлі повного захоплення Афганістану бойовиками угрупування «Талібан» сили опору на чолі з Ахмадом Масудом, сином покійного лідера Афганістану Ахмада Шаха Масуда, відомого як «Лев» Панджшеру, набирають силу в долині Панджшер на північ від Кабула.

Наразі афганських військовослужбовців, що не зрадили та не дезертували, та ополченців Панджшеру налічується від 10 до 16 тисяч. Військові продовжують прибувати не тільки як особовий склад, а і на своїй техніці, яку вірні підрозділи не здали талібам.

Окрім бронетехніки помічена і авіація – гелікоптери Мі-17 та UH60A Black Hawk:

Гелікоптери Мі-17 та UH60 Black Hawk Повітряних сил Афганістану у провінції Панджшер Фото: AFP/Sahel Arman

Очікується, що кількість прибулих військ збільшиться за рахунок етнічних таджиків, узбеків, туркменів та хазарійців.

Джерело

Фото на заставці: організатори антиталібського руху опору Амрулла Салех, віце-президент Афганістану (ліворуч), та Ахмад Масуд-молодший, син покійного лідера Афганістану Ахмада Шаха Масуда, відомого як «Лев» Панджшеру (праворуч).

Автор