СЗР України: Огляд терористичної активності та зон нестабільності у світі станом на 11.08.2021

Ісламська Республіка Афганістан 

10 серпня рух «Талібан» захопив місто Фарах, що є адміністративним центром однойменної провінції. Таліби взяли під свій контроль основні урядові об’єкти міста, зокрема штаб-квартиру поліції, місцеву адміністрацію та в’язницю.

За наявною інформацією, стратегія талібів полягає в тому, щоб взяти під контроль кордони на півночі, заході та півдні Афганістану, а вже потім наступати на Кабул. Бойовики планують захопити столиці одинадцяти  провінцій і намагаються позбавити уряд підтримки з боку північних регіонів країни.

Координатор гуманітарної допомоги ООН М. Гріффітс закликав до негайного припинення насильства в Афганістані. «Я приєднуюся до Генсека ООН і членів Ради Безпеки, які рішуче засудили напади на цивільне населення, і повторюю їхній заклик до припинення вогню. Гуманітарні організації залишаться в Афганістані й надалі надаватимуть допомогу афганському народу. Вони зберігають нейтралітет і неупереджено виконують поставлені перед ними завдання, але їм потрібно забезпечити доступ і надати гарантії того, що вони можуть безперешкодно доставляти вантажі і здійснювати допомогу населенню», – заявив Гріффітс.

Федеративна Демократична Республіка Ефіопія

Прем’єр-міністр країни А. Ахмед Алі закликав громадян до мобілізації з метою збройної боротьби з повстанцями з району Тиграй. «Армія Ефіопії веде запеклу боротьбу з бойовиками Народного фронту звільнення Тиграя. Закликаю всіх громадян Ефіопії до мобілізації. Настав час продемонструвати любов до Батьківщини», – наголосив прем’єр-міністр.

Наразі загони НФЗТ посилюють наступ проти урядових сил не лише в районі Тиграй, але й в областях Афар і Амхарці. Після захоплення історичного міста Лалібела бойовики НФЗТ почали наступ на місто Валдим.

М’янма

Держдепартамент США заявив, що надасть 50 млн доларів для гуманітарної допомоги жителям М’янми, а також тим, хто змушений був тікати з країни.

Джерело

Автор