СЗР України: Огляд терористичної активності та зон нестабільності у світі станом на 04.08.2021

Оманська затока

Танкер «Asphalt Princess» під прапором Панами був захоплений невідомими особами неподалік від узбережжя ОАЕ. На борт судна потрапили дев’ять озброєних осіб та спрямували його в бік іранських територіальних вод. Проте пізніше вони раптово залиши танкер і зникли в невідомому напрямку. Британські спецслужби припускають, що до інциденту можуть бути причетні «військовослужбовці Ірану або їх союзники». МЗС Ірану заявило, що Іран не причетний до цього інциденту.

Ісламська Республіка Афганістан 

У Кабулі озброєні особи здійснили напад на будинок виконуючого обов’язки міністра оборони країни Б. Мохаммаді. В.о. міністра оборони та члени його родини не постраждали.

Командування збройних сил Афганістану звернулося до жителів міста Лашкаргаха з проханням покинути його через заплановану широкомасштабну операцію проти талібів.

Міністр закордонних справ Афганістану М. Х. Атмар заявив, що рух «Талібан» має підтримку з боку іноземних терористів. Атмар закликав ООН і міжнародне співтовариство чинити максимальний тиск на талібів.

Спецпредставник США по Афганістану З. Халілзад вважає, що Афганістан стане державою-ізгоєм, якщо таліби захоплять владу військовим шляхом.

Посольства США і Великої Британії в Кабулі виступили зі спільною заявою про те, що рух «Талібан» здійснює військові злочини в провінції Кандагар.

Держдепартамент США заявив, що афганці, яким загрожує насильство з боку бойовиків «Талібану» через свої зв’язки з США, але які не мають права на отримання спеціальної імміграційної візи (SIV), зможуть переїхати до США в статусі біженців.

Республіка Ірак

Велика підпільна терористична мережа знешкоджена спецслужбами у провінції Анбар. Екстремісти готували теракти в багатолюдних місцях, а також здійснювали напади на армійські патрулі і формування іракського шиїтського ополчення «Аль-Хашдаш-Шааб».

У місті Кіркук спецслужби знищили три бойовика терористичної організації «Ісламська держава».

Демократична Республіка Конго

Бойовики терористичного угруповання «Альянс демократичних сил» (АДС) здійснили напад на селище Зунгулука в окрузі Іруму провінції Ітурі та вбили щонайменше 17 мирних жителів.

Джерело