Позбавтеся ілюзій. Вас ніхто не захистить, окрім вас самих

Юрій Гудименко

Те, що український державний апарат досі працює, – результат виключно звички. Бо люди якось звикли, що у нас є парламент, є правоохоронні органи, є всі інші держустанови.

Насправді ж у нас фактично немає поліції, окрім, мабуть, патрульної, бо поліція нездатна знайти вбивцю, якщо тільки той не спить у стані алкогольного сп’яніння поруч із зарубаною ним вночі дружиною.

У нас немає СБУ, окрім деяких окремих відділів, – ця служба нездатна забезпечити те, заради чого створена: безпеку українських громадян.

У нас немає судів, а є органи вирішення юридичних проблем фінансово забезпечених громадян. І поодинокі більш-менш чесні судді тільки роблять загальну систему більш злочинною в очах суспільства – просто на контрасті.

У нас майже немає нардепів, а є, як казав Кернес, «кнопкі». Немає міністрів, бо є Єрмак. І немає Верховного Головнокомандувача. Бо той, хто видає себе за нього, зараз працює над знищенням чи не єдиної більш-менш працюючої інституції – Збройних Сил України.

У нас фактично немає державного апарату і державних установ. Всі ці інституції доведеться створювати з нуля або з близької до нуля позиції. Але краще зрозуміти це зараз, відкинути колективне запаморочення і суспільні ілюзії, як би боляче це не було.

Тому що альтернативою буде ситуація, яка склалася на самому початку російської агресії. Коли у 2014 році українська нація була впевнена, що в неї є повноцінна армія, а виявилося, що насправді проти агресора здатні воювати лише декілька більш-менш боєздатних підрозділів, в яких хоча б щось їздило, плавало і літало, а переважна більшість бригад та полків була боєздатною тільки на папері. За цю ілюзію безпеки ми і поплатилися.

Позбавтеся ілюзій зараз. Поліція і СБУ не захистять ані вас, ані вашу родину. Або ви, або ніхто.

Автор