Світ 10 червня. Результати дня

Iliya Kousa

Битва за західну пустелю в Іраку, катарська криза на Близькому Сході, звільнення сина Каддафі у Лівії, безпрецедентне рішення парламенту Японії, бої на Філіппінах, боротьба за коаліцію у британському парламенті, битва за Східну Сирію та багато іншого.

Африка:

– Нігер відкликав свого посла з Катару на знак солідарності з нафтовими монархіями на чолі з Саудівською Аравією. На тлі дипломатичного конфлікту в регіоні Затоки Саудівська Аравія, Бахрейн, ОАЕ, Єгипет, Мавританія, Йорданія, Маврикій та Ємен розірвали дипломатичні відносини з Катаром.

– У Тунісі пройшла демонстрація на підтримку Катара в його конфлікті з Саудівською Аравією та її союзниками.

– У Лівії з в’язниці вийшов Сейф Аль-Іслям Каддафі – син колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі. Його звільнили по закону про амністію, який схвалила Палата представників – уряд, який базується у східному місті Тобрук. Сейф Аль-Іслям вирушив на схід країни до міста Аль-Байда, де нині перебуває серед родичів. Його заарештували у 2011 році у Зінтані, де й утримували до цього моменту. Водночас, у Тріполі суд заочно засудив його до смертної кари за участь у придушенні демонстрацій у 2011 році. Видачі Сейфа Аль-Ісляма також безрезультатно добивався Міжнародний кримінальний суд у Гаазі.

Америка:

– Президент США Дональд Трамп звинуватив колишнього директора ФБР Джеймса Коумі у «зливі секретних даних до ЗМІ». Раніше, директор ФБР свідчив у Сенаті США у справі про зв’язки команди Трампа з російськими спецслужбами. Під час слухань він звинуватив президента у брехні та назвав необґрунтованим його рішення звільнити його з посади директора ФБР. Трамп звільнив Коумі місяць тому, пояснивши це «неефективністю роботи бюро». Але останній заявив, що його звільнили через те, що він розслідував зв’язки Трампа з росіянами.

– Верховний суд Бразилії виправдав президента Мішеля Темера у справі про махінації під час фінансування його передвиборної кампанії. З семи суддів за виправдальний вирок проголосували четверо, троє виступили проти. Раніше, у мережу «злили» інформацію про причетність Темера до незаконного фінансування кампанії 2014 року.

Азія:

– Парламент Японії вперше за 200 років дозволив імператору зректися престолу. Закон ухвалили за проханням самого імператора Акіхіто. Про свій намір добровільно передати престол він заявив ще у 2016 році, посилаючись на свій стан здоров’я. Трон має перейти до його сина – 57-річного принца Нарухіто. Це перший випадок за останні 200 років японської історії, коли імператор добровільно зрікається престолу. Очікують, що він зробить це вже найближчим часом.

– На Філіппінах другий тиждень поспіль триває облога міста Мараві, яке захопили терористи «Ісламської держави». У боях вже загинули 58 філіппінських військових. 138 бойовиків ліквідовані у боях. Урядові війська намагаються прорватися до міста та захопити його центр. Понад 20 цивільних загинули в результаті боїв. За повідомленням філіппінської армії, їм у боях допомагають сили спецпризначення США. Мараві – сунітське місто, столиця острова Мінданао, яке налічує 200 тисяч осіб. Його захопили бойовики місцевого відділення «ІД» – угруповання «Абу Сайяф».

Європа:

– Лідер британської опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбін закликав прем’єр-міністра Великої Британії Терезу Мей піти у відставку через результати дострокових парламентських виборів, які пройшли 8 червня. Консервативна партія Мей не набрала більшості в парламенті. Втім, вона відмовилася йти у відставку та отримала доручення від королеви сформувати новий уряд, попри те, що не має більшості місць у Палаті громад. Лейбористи вже заявили, що не братимуть участі в формуванні нової коаліції.

– Шотландська національна партія заявила про готовність вступити в коаліцію з іншими партіями проти консерваторів у парламенті. На дострокових парламентських виборах у Британії шотландці здобули 34 місця і опинилися на 3 місці після консерваторів та лейбористів.

– Двоє найближчих радників прем’єр-міністра Великої Британії Терези Мей подали у відставку через результат дострокових парламентських виборів, у яких консерватори Мей втратили більшість у парламенті. Зокрема, з посади звільнилися Нік Тімоті та Фіона Хілл.

– Регіональний парламент Каталонії призначив на 1 жовтня 2017 року референдум про незалежність регіону від Іспанії. Офіційний Мадрид виступив проти та назвав рішення незаконним.

– У Росії поліція затримала топ-менеджера корпорації «Роснано» Андрія Горькова за підозрою у зловживанні службовим становищем. Слідчі вважають, що у 2011-2013 роках він проводив махінації з державними коштами.

Близький Схід:

– Іракська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» квартал Аз-Зінджалі у західному Мосулі. Під контролем бойовиків лишилося лише два квартали – Баб Ас-Сінджар і Аш-Шафа, а також Старе місто, де розташована головна штаб-квартира терористів – мечеть «Ан-Нурі». Саме в ній у 2014 році терористи проголосили створення свого «халіфату», а Мосул назвали «столицею». Битва за місто триває з листопада 2016 року. Зараз, урядові війська контролюють 98% Мосула.

– Об’єднаний штаб Збройних сил Іраку оголосив про початок нової наступальної операції проти терористів «Ісламської держави». Цього разу іракській армії доручено зачистити від бойовиків стратегічний регіон Аль-Махалябійя. Він розташований західніше міста Мосул та прилягає до міста Таль-Афар, контрольованого терористами. За перші 6 годин наступу урядовим військам вдалося відбити в терористів «ІД» шість населених пунктів.

– Міністр закордонних справ Катару Мухаммед бін Абдель-Рахман бін Джассім Ат-Тані заявив, що його країна «готова посилювати співпрацю з Іраном» на тлі конфлікту з Саудівською Аравією. Про це він заявив під час візиту до Москви. У регіоні Затоки вже тиждень триває дипломатична криза між Катаром і нафтовими монархіями на чолі з Саудівською Аравією. Остання, разом із союзниками, розірвала дипломатичні відносини з Катаром та запровадила проти нього сухопутну, повітряну та морську блокади, звинувативши у підтримці екстремізму. На бік Катару стали Туреччина, Росія та Іран.

– Іракські курди оголосили, що проведуть референдум про незалежність Іракського Курдистану 25 вересня 2017 року. Таке рішення ухвалив президент Курдистану Масуд Барзані. Офіційний Багдад засудив такий крок та назвав його незаконним. На референдумі має вирішуватися не лише доля Курдистану як автономного регіону, але й спірних територій – міста Кіркук та його околиць та міста Синджар.

– Щонайменше 20 людей загинули та 30 зазнали поранень внаслідок теракту в містечку Аль-Мусайїб поблизу Багдада в Іраку. Смертник підірвав себе в автомобілі. Відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація «Ісламська держава».

– Арабсько-курдські збройні формування «Сирійські демократичні сили» розпочали штурм міста Ракка в Сирії. Перші загони СДС прорвали оборону терористів «ІД» зі східного флангу та зайняли квартал Аль-Машляб. Інша група бійців прорвалася до Ракки із заходу. Місто є де-факто «столицею» терористів «Ісламської держави» у Сирії. Його захоплення є кінцевою метою наступальних операцій курдів проти бойовиків у Сирії. Битва за Ракку розпочалася у листопаді 2016 року.

– Понад 40 осіб затримані в Ірані за підозрою у тероризмі. Їх звинувачують у причетності до нападів на парламент та Мавзолей Хомейні у Тегерані. Теракти сталися кілька днів тому. Група терористів увірвалася до парламенту та відкрили стрілянину. Інша група бойовиків розстріляла людей на вході до Мавзолею Хомейні. Іран звинуватив в організації терактів США та Саудівську Аравію. Відповідальність за них взяла «Ісламська держава».

– Сирійські війська вперше з 2014 року вийшли до кордону з Іраком. Вище генеральне командування Збройних Сил Сирії оголосило про завершення першої фази наступальної операції у Сирійській пустелі на сході країни. Урядові війська зачистили від терористів «Ісламської держави» та підтримуваних США та Йорданією антиурядових груп понад 20 тисяч кв. км території та дісталися іракського кордону на південному сході провінції Хомс.


На фото: бронетанкова колона іракської армії на заході провінції Найнава у пустельному регіоні поблизу кордону з Сирією

Автор