СЗР України: Огляд терористичної активності та зон нестабільності у світі станом на 18.05.2021

Ізраїль

Рух ФАТХ  закликав  усіх палестинців до загального страйку 18 травня.

ХАМАС закликав жителів Західного берега Йордану вийти 18 травня на загальний страйк і  зіткнення з ізраїльськими силовиками.

Канцлер ФРН А. Меркель, під час розмови з прем’єр-міністром Ізраїлю Б. Нетаньяху,  підкреслила право Ізраїлю захищатися від нападів та запевнила у солідарності.

Президент США Д. Байден у телефонній розмові закликав прем’єр-міністра Ізраїлю Б. Нетаньяху докласти всіх зусиль для забезпечення захисту мирних громадян і заявив про свою тверду підтримку права Ізраїлю на самооборону.

Адміністрація президента США схвалила продаж Ізраїлю високоточної зброї на суму $735 млн.

Пленарне засідання Генеральної Асамблеї ООН щодо ситуації у палестино-ізраїльському конфлікті відбудеться 20 травня.

Ісламська Республіка Афганістан

Держсекретар США Е. Блінкен заявив, що США працюють над політичним урегулюванням у Афганістані, щоб не допустити приходу до влади руху “Талібан”.

М’янма

Кількість загиблих у акціях протесту проти військової хунти досягло 796 людей, 3998 під вартою, стосовно 1 679 видано ордер на арешт.

США розширили список санкцій щодо М’янми, включивши до нього членів Державної адміністративної ради – нового уряду, сформованого замість цивільного.

Нігерія

ВВС Нігерії нейтралізували не менше 40 терористів «Боко Харам» у штаті Борно під час проведення бойовиками зустрічі.

Турецька Республіка

Внаслідок антитерористичної операції Eren на південному сході нейтралізовано 10 курдських терористів.

Колумбія

Під час нападу протестувальників на кілька поліцейських постів у західному департаменті  Вальє-дель-Каука щонайменше двоє людей загинули, 28 отримали поранення.

Джерело