СЗР України: Огляд терористичної активності та зон нестабільності у світі станом на 11.05.2021

Ісламська Республіка Афганістан

На тлі виводу американських військ з Афганістану в країні сталася низка терористичних актів, які забрали життя багатьох людей. Внаслідок підриву автобуса у східній провінції Парван два мирних жителі загинули та дев’ять були поранені. Через вибух автомобіля на околиці міста Фарах загинули два військовослужбовця афганської армії, ще п’ять отримали поранення. Стався вибух й у провінції Забуль на південному сході країни – загинули 11 людей, 28 отримали поранення.

10 травня угруповання «Талібан» і уряд Афганістану оголосили про припинення вогню під час триденного релігійного свята Ід аль-Фітр.

Республіка Ірак

У рамках операції Pençe-Yıldırım в районі Метіна на півночі Іраку повітряним ударом ВПС Туреччини були ліквідовані три бойовики Робітничої партії Курдистану.

Уряд Іраку спрямував підкріплення до провінції Кіркук на півночі країни, де останнім часом активізувалися терористи ДЕАШ.

Слідча група ООН з притягнення до відповідальності за геноцид, злочини проти людяності та військові злочини ІД визнала дії терористичного угруповання “Ісламська держава” проти єзідів геноцидом.

В іракському місті Кербела відбулася спроба захопити консульство Ісламської Республіки Іран. Сили безпеки застосували зброю проти нападників, щонайменше 10 осіб отримали поранення.

Федеративна Республіка Нігерія

Група озброєних осіб скоїла напад на одну з мечетей у нігерійському штаті Кацина та захопила 40 осіб. Поліції і військовим вдалося визволити 30 заручників, місцезнаходження решти з’ясовується.

Держава Ізраїль

Палестинські радикали з сектора Газа випустили майже 150 ракет по Ізраїлю.  У відповідь Армія оборони Ізраїлю атакувала військові об’єкти ХАМАС. На кордон із сектором Газа направлені додаткові бойові підрозділи.

Королівство Саудівська Аравія

ППО Аравійської коаліції перехопили і знищили замінований безпілотний літальний апарат, спрямований хуситами з єменського руху “Ансар Аллах” на міжнародний аеропорт міста Абха на південному заході Саудівської Аравії.

Джерело

Автор