У Болгарії перевіряють причетність агентів ГРУ до вибухів на арсеналах

У Болгарії перевіряють причетність агентів російського ГРУ до вибухів на арсеналах та виробництвах боєприпасів.

Про це пише DW з посиланням на місцеву прокуратуру.

Болгарська прокуратура збирає докази можливої причетності шістьох росіян до чотирьох вибухів на складах зброї в країні в 2011-2020 роках.

Як сказала 28 квітня, речниця прокуратури Сійка Мілева, озброєння з цих складів повинні були експортувати до України та Грузії.

Прокурори припускають існування зв’язку між вибухами в Болгарії, спробою отруєння торгівця зброєю Еміліана Гебрева та вибухами на складі боєприпасів в чеському населеному пункті Врбетіце в 2014 році.

Зібрані поки що докази з великою мірою ймовірності підводять до висновку, що метою дій російських громадян було зупинити постачання до Грузії та України, – заявила Мілева.

Шестеро росіян перебували в Болгарії якраз у той період часу, коли в країні сталися вибухи на складах та спроба отруєння Гебрева.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у відповідь на підозри в причетності Росії до вибухів у Болгарії закликав Євросоюз занепокоїтися інформацією про те, що зберіганням та торгівлею зброю в низці його країн-членів опікуються приватні особи.

Я можу припустити, що Євросоюз усе-таки повинен занепокоїтися ситуацією і в Чехії, і в Болгарії. Ситуацією, яка пов’язана з тим, що до торгівлі зброєю, зберігання зброї, боєприпасів мають стосунок якісь приватні підприємці, – заявив Лавров 28 квітня.

Раніше уряд Чехії звинуватив російські спецслужби в причетності до вибухів на складах боєприпасів у Моравії в 2014 році, внаслідок яких загинули двоє людей. Представник Кремля назвав висунуті Прагою звинувачення абсурдними і абсолютно безпідставними.

21 квітня Чехія вислала з країни 18 представників російського дипломатичного відомства. У відповідь Москва вислала 20 співробітників посольства Чехії у Москві. Після цього Прага вирішила вислати з країни ще кілька десятків російських дипломатів.

Фото © svobodnaevropa.bg. Фото району «Вазовски машиностроителни завод “Conom”» поблизу села Іганово (Болгарія) після другої серії вибухів

Джерело