Польща витратить 30 млрд доларів на на протиповітряну та протиракетну оборону

Міністерство оборони Польщі оприлюднило план щодо оновлення Повітряних сил країни. Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Defence24.

Зокрема, понад 30 млрд. доларів США буде витрачено на протиповітряну і протиракетну оборону.

Про це стало відомо під час парламентських слухань комісії національної оборони з представниками Міністерства Оборони Польщі.

Літаки F-16 на 31-ій базі тактичної авіації Повітряних сил ЗС Республіки Польщі

Заступник голови Міноборони Польщі Войцех Скуркевич, який представив інформацію, надану міністерством заявив, що на даний момент польські Повітряні сили використовують 48 літаків F-16, які розгорнуті у вигляді трьох ескадрилій. Ще одна ескадрилья має на озброєнні Су-22, а ще дві оснащенні винищувачами МіГ-29.

Відповідаючи на запитання депутатів щодо кількості боєготових літаків, Скуркевич надав інформацію, що 41 із 48 F-16 демонструє повну боєздатність – це кількість, яка перевищує ту, яку ми мали минулого року (трохи більше 30 літаків, що означає приблизно 60% від доступності).

Зазначається, що літаки МіГ-29 залучаються для місій з охорони повітряного простору країн Балтії та Польщі.

Вищезазначене означає, що експлуатаційна готовність польського флоту F-16 зараз перевищує 80%. Це велике значення, що перевищує аналогічний показник у ПС США (близько 70%).

Представник оборонного відомства Польщі повідомив, що в даний час триває програма Harpia, спрямована на придбання 32 F-35A, а також навчально-логістичний пакет. Саме придбання літаків повинно мати ціну близько 20 млрд. злотих. Якщо до цього додати інвестиції в інфраструктуру та озброєння, сума становить 28,6 млрд. злотих  (7,5 млрд. дол. США).

Посилаючись на плани виведення щодо МіГ-29 і Су-22, Скуркевич сказав, що Су-22 будуть зняті з експлуатації в 2025 році, тоді як процес виведення МіГ-29 буде поступовим, відповідно до поставки нових американських F-35.

Передана батарея ЗРАК «PILICA» військовим Польщі. Грудень 2020. Фото: МО Польщі

Заступник міністра також повідомив, що залежно від фінансів може бути прийнято рішення про закупівлю більшої кількості бойових літаків після 2035 року.

Посадовець зазначив, що придбання F-35 є довгостроковою інвестицією, що збільшує можливості польської оборонної системи. Очікується, що вони зможуть служити до 2070 року.

Представник міністерства торкнувся питання і засобів протиповітряної оборони. В даний час триває робота над програмами розвитку протиповітряної та протиракетної оборони. Ці роботи тривають у вигляді створення систем протиповітряної оборони: Wisła, Narew SHORAD, Pilica AAA/SAM, Poprad VSHORAD, ПЗРК Piorun, система SONA AAA, система AAA Noteć, система протидії БпЛА Nida.

VSHORAD. Зображення з відкритих джерел

На вищезазначені програми розвитку і модернізації має бути витрачено 122,6 млрд. злотих (понад 32 млрд. дол. США).

Фото на заставці:

Джерело