Гострий катар совісті

Володимир Ар’єв

Я довго не писав окремо про зовнішньополітичну діяльність президентського офісу. Але те, що відбулось сьогодні, виходить за межі всіх рамок пристойності.

Раніше про планові візити президента України адміністрація повідомляла заздалегідь. Сьогодні на сайті ОП з‘явилося повідомлення про візит Зеленського в Катар 5 квітня, тобто завтра. Ну тягне його в ті краї: як не Оман, то Емірати, як не Емірати, то Катар.

Але!

Літак Зеленського (перший борт) вилетів туди вже сьогодні вранці. О 10:27! Тобто офіс президента збрехав, а сам президент вилетів за державний рахунок на день раніше погрітися на сонечку Перської Затоки, так виходить?! І повідомлення про візит на сайті ОП з‘явилося коли літак був у повітрі!

Весь світ говорить і пише про загрозу наступу РФ, наші західні партнери приводять свої війська в боєготовність, а наш верховний головнокомандувач летить в теплі краї, ще й планує собі день відпочинку.

У мене немає пристойної оцінки цьому.


Володимир Омелян

#ВалітьНада

Відліт Головнокомандувача з дружиною у закордонний візит у час час війни, коли ворог може атакувати будь-якої миті, та про це стверджує як власна розвідка, так і розвідки країн НАТО, можна розцінювати як дезертирство.

В принципі, йому не звикати.

В 2014 ухилявся від фронту і знімав ролики в Москві, в 2020 в Омані проводив незрозумілі переговори про мир, який привів до війни, і добу не міг знайти, чим терміново повернутися в Україну, окрім «російського» чартеру, чудово знаючи, що літак МАУ збили іранці російською ракетою, замовчував цей факт і белькотів про «помилку екіпажу».

Так і зараз: стурбований Байден набирає президента держави, якого ось-ось знову можуть атакувати і запевняє у підтримці США в разі ескалації агресії Росії, а Зеленський з цього дзвінка робить висновок, що єдиною його причиною було сказати, який Зеленський НеВ’єБін.

І, звісно, жодних причин до хвилювань, ніхто нас не атакує і ніщо не зупинить Зеленського на шляху до миру, навіть смерть останнього українського солдата. Хіба що, якщо буде зовсім сутужно, тоді доведеться слугам «звалювати з цієї країни», а ви, українці, самі розбирайтеся.

Взяв курс на Катар.
Хвилюється за Йорданію.
І тішиться з «перемоги» Вірастюка на Франківщині, яка відбулася в «дусі зміцнення української демократії, реформування українських інституцій та верховенства права».
Все, як з Байденом і обговорювали.
Бо в Катарі чекає пляжно-офіційна програма.
Якраз сезон. І давно, вже більше місяця, сімейного відпочинку не було.

Можна обговорювати з катарцями що завгодно, важливо не забути, що єдина їх велика інвестиція в Україну – порт Ольвія, тендер відбувся в 2019, переможця, катарську компанію, оголосили 31 січня 2020, угоду про концесію підписали влітку 2020, а акт прийому-передачі досі не підписано. Себто де факто і де юре QTerminals досі не керує концесійним об’єктом, хоча могла би це робити вже більше року. Чудовий приклад і доказ турборежиму для нових катарсько-українських ініціатив, чи не так?

Чи Катар спеціально обраний для того, щоб на безпечній відстані оголосити: Миру з Москвою не буде, я помилився, переходимо до плану Б – війна?!

І бреше він навіть у дрібницях. Візит розпочинається завтра, а вилетів він з дружиною вже сьогодні о 10:30.
Зустрічайте його в плавках на пляжі Дохи вже сьогодні по обіді.

 

Карикатура © Instagram Каміль Бузикаєв